Velký test instantních káv přinesl překvapivé výsledky: Na ceně nezáleží!

23. březen 2017

Je jistě rozdíl mezi tím, když si kávu připravíme v kávovaru, nebo jen horkou vodou zalijeme tu rozpustnou. I u ní se ale vyplatí vědět, co kupujeme, protože složení instantních káv je rozmanité. Liší se chutí, cenou, hořkostí či jemností, obsahem kofeinu a dalších látek.

Instantní kávy byly nedávno předmětem velkého nezávislého testování webové pořadu A dost! v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Bylo do něho zařazeno 22 vzorků, z nichž 18 pocházelo z obchodních řetězců v České republice a 4 z Německa.

Škodlivin ubylo

„Překvapivým zjištěním pro nás bylo, že mezi drahými a levnými kávami nebyl v hodnocení senzorickém – tedy chuť, vůně a tak dále – tak velký rozdíl, jak jsme očekávali,“ říká Vladimír Kocourek z VŠCHT.


Vítězové testu
Chemický rozbor i senzorické hodnocení chuti a vůně určilo tři nejlepší instantní kávy:
Kaufland K-Classic Mocca, Tesco Value a Tchibo Gold Selection

„Kromě obsahu kofeinu jsme se zabývali i hledáním různých škodlivin. Navíc jsme instantní kávy netestovali poprvé, mohli jsme tak srovnávat s výsledky z roku 2015,“ připomíná.


Karcinogenní látky v kávě
Akrylamid – vyskytuje se v potravinách, které se praží, smaží nebo jsou podrobeny vysokým teplotám a zároveň obsahují škrob nebo sacharidy. Jsou stanovené směrné hodnoty, které by výrobci neměl překročit. Akrylamid obsahují všechny kávy, technologickým způsobem pražení ale lze jeho množství redukovat.
Furan – vzniká při formě aromatu. Je silně těkavý, a proto pokud necháme kávu vychladnout, tak částečně vyprchá. Obsahu furanu v kávě se nelze úplně vyhnout, navíc nejsou stanoveny žádné maximální hodnoty. Rozpustná káva ho ale obecně obsahuje nejméně.

Kromě karcinogenních látek mohou kávy obsahovat i plísně, které vytvářejí mykotoxin jménem ochratoxin. „Potěšující je, že kávy v letošní sadě ho obsahují výrazně méně než před dvěma lety. Limit je 10 mg na gram, letos testované kávy ale obsahovaly maximálně 2 mg. Čili péče výrobců je na velmi dobré úrovni.“

Jemná arabica, povzbudivá robusta

A co množství kofeinu, kvůli kterému řada z nás kávu pije především? „Zde je to trošku zavádějící, protože ty nejlepší a nejjemnější kávy druhu arabica ho obsahují méně. Naopak drsnější a výraznější robusta má povzbudivější účinky. Ne vždy je to ale na obalu napsané, nebo se dělají směsi v různém poměru,“ upozorňuje Kocourek. I zde se proto vyplatí číst složení.

Spustit audio