VIDEO: Jak od stromečku za 45 vteřin lehne byt popelem. Neuvěřitelné „vánoční“ příběhy hasičů

20. prosinec 2016

O Vánocích hoří nejčastěji v domácnostech. A i když není případů nadprůměrný počet, požáry bývají tragické. V loňském roce zemřeli na Štědrý den tři lidé, dalších pět bylo zraněno. Celkem zasahovali hasiči v 45 případech.

Nejčastější příčinou vánočních požárů je lidská nedbalost. „A to všichni můžeme ovlivnit,“ zdůrazňuje mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. „Na Štědrý den se prostě nedává pozor. Vaří se, peče, balí dárky, chodí návštěvy nebo telefonuje. A úplně se zapomíná na zapálené svíčky.“

Mysl svíčky nevnímá

Podle Zaoralové je dokázáno, že lidská mysl po chvíli úplně přestane hořící svíčky vnímat. Stále ale jde o otevřený oheň, který je třeba hlídat. Podívejte se na video, jak rychle od stromečku vyhoří celý byt (video zveřejnilo americké ministerstvo obchodu a naši hasiči ho využívají při demonstracích).

Pokud už začne hořet, pokuste se požár uhasit. „Prvotní zásah dokáže uchránit hodnoty za miliony korun,“ říká mluvčí. „Je ale potřeba si uvědomit, že život a zdraví mají vždy větší cenu než to hmotné. To znamená pouštět se do hašení jen tehdy, když jsem si jistý, že to zvládnu.“

Po požáru neuklízejte hned

Každý požár je potřeba nahlásit. Dokonce to vyplývá ze zákona o požární ochraně. „I když doma uhasíte adventní věnec a nic jiného neshoří, i to je nežádoucí hoření a je potřeba hasičům nahlásit,“ upozorňuje Nicole Zaoralová s tím, že hasiči za to nic neúčtují.

Událost ale musí zdokumentovat vyšetřovatel. „Druhé varování tedy je: nic neuklízet. A to až do chvíle příjezdu vyšetřovatele.“ Právě tak získají lidé potřebný doklad pro pojišťovnu, bez kterého by nedostali náhradu. Podívejte se na fotografiích, co takový adventní věnec může způsobit.

Vánoční požáry
autor: luh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.