Vkraďte se večer do Valdštejnského paláce! Do Hradozámecké noci se zapojil i Senát

28. srpen 2014

Řada hradů a zámků se v sobotu večer mimořádně otevře pro návštěvníky. Tradiční Hradozámecká noc definitivně ohlašuje konec prázdnin. Stejně jako v loňském roce se do ní zapojil i Senát České republiky, který otevře historické prostory Valdštejnského paláce.

První zastávkou na celkem 30minutové trase bude Hlavní sál. „Tady bude vítat návštěvníky historická postava Albrechta z Valdštejna, který jim přiblíží dobu, ve které žil. Lidé tu ale také budou moci vidět barokní tanec,“ prozrazuje detaily z programu tajemnice senátu Eva Davidová.

V historických kostýmech bude také představitelka Albrechtovy druhé manželky a také jeho dvorního hvězdáře Senniho. „Ten byl populární mezi návštěvníky už v loňském roce. Je to spojeno s výstavou o astrologii, kterou máme v Mytologické chodbě. Astrologii byl jeden z největších Albrechtových koníčků.“ dodává Eva Davidová.

Bezbariérové prohlídky

Zpřístupněna bude také Rytířská síň s unikátní koženou tapetou se zlatými prvky z poloviny 19. století. A také Audienční síň. Z té byla v polovině 17. století speciálně pro potřeby Albrechta z Valdštejna vybudována tajná chodba.

Během loňské Hradozámecké noci přišlo do Valdštejnského paláce na 1200 lidí. Letos tu jsou připraveni na podobná čísla. Prohlídky budou po 15 minutách a v každé skupině bude 40 návštěvníků. Palác je bezbariérový, takže sem bez potíží mohou i invalidé.

Pokud chcete zjistit, na kterých dalších památkách dnes večer návštěvníky uvítají, podívejte se přímo na stránky akce.

autor: luh
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.