Vyznamenání od prezidenta pro tři osobnosti Dvojky. „Udělal jsem, co jsem mohl?“ ptá se sám sebe Jan Petránek

29. říjen 2015

Jan Petránek, František Ringo Čech a Pavel Šporcl převzali 28. října 2015 medaili za zásluhy z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana.

Hned tři osobnosti Dvojky byly mezi 35 oceněnými v rámci slavnostního večera u příležitosti státního svátku a 97. výročí vzniku samostatného Československého státu. Medaili za zásluhy o stát převzal novinář, bývalý redaktor Československého rozhlasu a nyní pravidelný komentátor pořadu Jak to vidí… Jan Petránek.

Jan Petránek

„Promítly se mi před duševním zrakem naše dějiny. Jsem naživu přes 80 let, pamatuji Mnichov, protektorát Hitlerův, pak roky nadějí, pak protektorát Stalinův. A současné problémy hledání nového českého státu. Ty mne tíží nejvíc,“ řekl Jan Petránek Dvojce těsně před telefonem z BBC.

„V mém věku mi už moc času nezbývá. Ale nikdy jsem nebyl pesimista. Jen jsem si při ocenění vyznamenáním za zásluhy říkal kennedyovské: Udělal jsem, co jsem mohl, pro své milované Čechy krásné a Čechy mé? Kdo mě zná, ví, že nejsem patetický. Tak to říkám upřímně. A ptám se jiných: Copak děláte dobrého?“

Pavel Šporcl

Medaili za zásluhy v oblasti umění převzal houslový virtuos Pavel Šporcl. Ten od listopadu rozšíří moderátorský tým Nočního Mikrofóra na Dvojce. „Jsem moc pyšný na to, že jsem Čech, a tohoto ocenění si velmi vážím. Nic podobného jsem nečekal.“

Pavel Šporcl

„Práci nedělám proto, abych byl oceňován. Ale udělalo mi to velkou radost. Taky to znamená, že práci, kterou dělám, dělám dobře a budu ji dělat s velkou láskou i nadále. Moc se také těším na posluchače Dvojky 29. listopadu, kdy budu poprvé moderovat slavné Noční Mikrofórum,“ vzkazuje.

Pavel Šporcl byl nejmladším oceněným. Ceny sice sbírá, tahle byla ale první za zásluhy. „No jo, to jsem si ani neuvědomil,“ přiznává. „Pro mě je nejdůležitější, že lidi chodí na koncerty. Mimochodem právě teď každý koncert začínám skladbou Kde domov můj. Napsal jsem takové variace, protože to tak opravdu cítím. Měli bysme být hrdí na to, kde žijeme.“

František Ringo Čech

Medaili za zásluhy v oblasti umění získal taky moderátor Českého rozhlasu Dvojky a autor pořadu Hvězdy vinylu František Ringo Čech. Ačkoli je obecně považován spíše za hudebníka, Miloš Zeman ho ocenil hlavně za jeho „klaunství“.

„Velmi si toho považuju a oceňuju, že se Miloš nebál tu cenu udělit. Humor je totiž u nás považován za méněcenný, ale oba si myslíme, že je to chyba,“ řekl pro svou, jak sám říká, mateřskou Dvojku František Ringo Čech. Prezident se mu o ocenění prý zmínil už dříve, ale hudebník netušil, jestli „projde“.

„Na to se totiž špatně vyptává: Miloši, jestlipak mě vyznamenáš?“ vtipkuje. „Pak jsem musel slíbit, že nebudu zlobit, nebudu vtipnej a přijdu společensky oblečenej. Ale já vim, kde je prostor pro humor a kde ne. Tak snad jsem neselhal.“

Nejvíc si užíval společnost fotbalisty Pavla Nedvěda. „Já jsem říkal Neckářovi a Štaidlovi: Hoši, my jsme nuly. Ale tady je Nedvěd. To je světová hvězda.“ Shodou okolností právě tuto neděli Dvojka odvysílá pořad Františka Ringo Čecha Hvězdy vinylu s Ladislavem Štaidlem jako hostem.

Všem oceněným gratulujeme! Celý slavnostní ceremoniál si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Jakub Hritz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.