„Ze začátku jsem se u Cimrmanů necítil dobře a hledal jsem u Zdeňka ochranu.“ Za Bořivojem Pencem

27. červen 2018

Ve věku 82 let zemřel v úterý 26. června 2018 Bořivoj Penc. Téměř přesně před rokem stanice Český rozhlas Dvojka vysílala jeho medailonek v rámci Půlstoletí s Cimrmanem. Uslyšíte v něm i jeho dlouholetého přítele Zdeňka Svěráka.

„Touhle cestou jsme se něco nachodili ze školy domu. Protože jsme chodili tam, co Bořík bydlí. Tam byla naše škola. Bořík bydlel za hřbitovem a kousek dál já,“ popisuje v medailonku Zdeněk Svěrák. „To je na Bohdalci, kde se odehrával film Obecná škola.“

„Každé dětské přátelství nevydrží,“ míní Svěrák. „Ale tady nás něco k sobě pořád přitahovalo, takže jsme překlenuli tu dobu, když byl v učení a já byl na gymplu, a když já byl na Žatecku a on tady. No a pak se to vrátilo zase do toho pevného vztahu s jeho členstvím v divadle.“

Zvykli si na mě

Nabídku stát se členem Divadla Járy Cirmana dostal Penc až v roce 1983, když se soubor stěhoval z Braníku. „Moje žena říkala: A prosím tě, máš na to vůbec talent? Nebojíš se toho? A já jí říkal, že bojim, ale že tam mám kamaráda, který mě vždycky podrží,“ svěřil se sám Bořivoj Penc.

„Ze začátku jsem se u Cimrmanů necítil dobře a hledal jsem u Zdeňka ochranu. Protože se některým klukům zdálo, že jim budu brát role. Když jsem začal hrát, tak si na mě nějakým způsobem zvykli. A dneska myslím, že jsme všichni dobrý kamarádi,“ říkal v červenci 2017.

Poslední Král

„Králem jsem začal. A v Němém Bobšovi,“ vzpomínal. „A při zkoušení Záskoku měl Láďa Smoljak říct: Bořík to dělá dobře. A v tu chvíli mě začali brát.“ Členem divadla byl nakonec 35 let a ještě 14 dnů před svou smrtí se objevil právě v roli Krále ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký.

„Pořád s obdivem si říkám, když vylezu na jeviště já, Svěrák a Čepelka, že je nám 240 let dohromady. To je úžasný, že se tam ještě vůbec vydržíme pohybovat,“ uzavíral rozhovor herec, který původně pracoval jako nástrojář.

autoři: vlk , rota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.