Ztracený vědec aneb požírají rozhlasové toalety své hosty?

16. prosinec 2008

Moje příhoda se vrací do doby, kdy jsme s kolegou Otou Nutzem natáčeli a každý týden vysílali diskusní pořad "Káva u Kische". Jednou byl naším hostem, naštěstí nikoli naživo, protože jsme předpokládali nutnost obsáhlého střihu, významný český vědec a filozof.

Na natáčení přišel v dohodnutý čas, probrali jsme předpokládanou chronologii témat a délku věnovanou každému z nich. Poté náš vzácný, leč roztržitý host požádal, zda si může odskočit, než se do toho dáme "naostro".
Labyrintem rozhlasových chodeb jsme ho zavedli až před pánskou toaletu, vrátili se do studia, seznámili zvukového technika s naší představou o natáčení a při srkání kávy zdvořile čekali. Když uplynulo deset minut, zdvihli jsme obočí. Když uplynulo dvacet minut, znervózněli jsme. Čas natáčecí frekvence ubíhal, začaly se kupit náklady, ale nevznikalo nic, co by je ospravedlnilo.

Po půl hodině jsme odhodili stud stranou a vnikli na toaletu. Voláme, ťukáme, nikde nikdo. Co se proboha mohlo stát? Byli jsme bezradní. Mobil náš vědec nevlastnil. Jak a kde jej sehnat? Poděkovali jsme technikovi, zrušili frekvenci a jali se shánět alespoň domácí telefonní číslo našeho nevyzpytatelného hosta. Po další půlhodině jsme je získali. S trochou obav voláme. Co když to zvedne jeho paní a zneklidní, kam se génius poděl?

Jaké bylo naše překvapení, když telefon zvedl přímo náš vědec. Hrome, co tam děláte, když máte být tady na natáčení, chlape? Co se s vámi proboha stalo? Zkrátím to. Ať už přišel během své nutné úlevy či následním mytí rukou na cokoli, vehnala se vědci do hlavy nutkavá myšlenka, která ho odvelela do naprosto jiné dimenze. Vyšel na chodbu, před očima vzorce a abstrakta, zcela zapomněl, kde a proč se nachází a spokojeně odešel domů, zapisovat si, co jej napadlo.

Dnes se tomu už směji, ale tenkrát jsme, přiznávám, hodně zuřili. Jediné, co nás se situací smířilo, byl onen fakt, že se nejednalo o živé vysílání...

autor: jvej
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.