Jak ošetřit kuchyňskou pracovní desku před vlhkostí?

23. leden 2012
Rada pro tento den

Stačí drobná netěsnost, a voda si rychle najde cestu tam, kam se nemá nikdy dostat. Pod laminátovým povrchem dřevotřískové desky se pak velmi rychle vzedmou puchýřky, které narůstají.

Řešení se nabízí mnoho
Při špatné instalaci spojů se bobtnající místa objeví záhy. Odhaduje se přitom, že více než 90% kuchyňských desek je vyrobeno z tzv. MDF desek, tedy právě ze dřevotřísky choulostivé na vlhkost. Zkratka MDF znamená Medium Density Fibreboard neboli středně zhuštěnou dřevovláknitou desku. Její povrch obvykle kryje vysokotlaký laminát. Tyto pracovní desky se používají nejčastěji, protože poměr ceny a účelnosti je u nich velmi příznivý.

Jak nebezpečí poškození zmírnit?
Desky je vhodné spojovat frézovanými spoji a spoj důkladně zatmelit silikonem, případně překrýt kovovou lištou. I tak se doporučuje, aby na spojích (ale i kdekoliv jinde) delší dobu nestála voda či jiné tekutiny. Zamokřená místa je radno ihned setřít.

Jak repasovat?
Zajímavým kutilským řešením je renovace staré nebo poškozené pracovní desky pečlivým spasováním a nalepením zbytků moderních podlahových krytin. Vyvarovat se puklin pod laminánem lze také využitím jiného, většinou však dražšího materiálu.
Kuchynské desky mohou být vyrobeny z masivního dřeva dubu, buku či tropických dřevin, z nerezového plechu, také ze speciálního skla v matném i lesklém provedení, z mramoru, z tzv. pálené žuly.

Nové materiály za pár korun
K moderním materiálům patří konglomerovaný kámen, vyráběný z přírodních surovin, barviv a polyesterové pryskyřice.
Zcela bezespárové provedení nabízejí tzv. kompozitní materiály ze směsí přírodních minerálů a akrylických polymerů. Je z nich možné vyrobit bezespárovou pracovní desku a tu spojit s dřezem z téhož materiálu.
Pro rychlou a levnou renovaci kuchyňské desky lze použít speciální lepicí fólii za několik stokorun. Její odolnost je úměrná ceně, vzhled přitom bývá poměrně lákavý.

Další tipy pro zařizování kuchyně najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.