Čína plná otázek - Co se skrývá za hospodářským vzestupem Číny?

11. únor 2012
Rada pro tento den

V tisícileté čínské historii byly odjakživa doby velkých vzestupů i pádů. Podle soudobých ukazatelů – především HDP – míří nyní Čína strmě vzhůru. Je však „západní“ HDP tím pravým ukazatelem pro Čínu? Média generalizují a vybírají si jen části reality. Vznikají tak mýty a Čína stále uniká našemu chápání.

Zevšeobecňování není správné
To, co platí pro jednu část Číny, bývá chybně zevšeobecňováno pro celou Čínu. Čína není dobře definovaná. Jestliže se dnes bavíme o Číně, půjde hlavně o Čínskou lidovou republiku. Má centrální vládu, proto některé věci na určité úrovni platí pro celou Čínu. V Číně je v současné době „státní kapitalismus“. To je asi nejbližší definice toho, jak řízení v praxi funguje. Číňané pro to mají vlastní výraz – socialismus s čínskými rysy. Ve vztazích v podnikání platí ten úplně nejdravější kapitalismus. Pokud navštívíte Čínu s odstupem několika let, vidíte, že boom je ohromný. Ovšem rozdíl mezi vývojem na východě Číny je nesrovnatelný s tím, co je na západě.

Školné se platí všude
Obecně je v Číně velkým problémem školné. Základní docházka je sice povinná, ale školné se platí už na základních školách. Není vysoké, většina lidí si ho může dovolit, ale přesto je na venkově dost mladých lidí, kteří dokončí jenom základní školu, což odpovídá prvnímu stupni u nás. Na středních školách se platí vyšší školné a na vysokých školách se platí vysoké školné.
Ve městech si lidé zvykají na luxus. Na venkově naopak není výjimečné, že v domě je jako podlaha udusaná hlína. V každém domě je třeba televize, ale už ne koupelna a vlastní voda.

Článek publikujeme se souhlasem časopisu Vesmír 2/2012.

autor: Stanislav Vaněk
Spustit audio