Jak se zbavit závislosti na tabáku?

5. březen 2012
Rada pro tento den

Přinášíme jednu z možností, jak se zbavit zlozvyku kouření, či alespoň jak snížit jeho následky pro vaše zdraví.

Elektronická cigareta
Odvyknout kouření nám může pomoci některá z náhražek klasické cigarety. Kromě žvýkaček či nikotinových náplastí je novinkou elektronická cigareta. Je to v podstatě inhalátor nikotinových par. Elektronická cigareta je takřka k nerozeznání od klasické cigarety - obsahuje kazetku s náplní, takzvaný atomizér a malý akumulátor. Při potáhnutí atomizér automaticky zahřeje kapalnou náplň a takto vzniklé výpary pak inhalujeme. Při potažení z cigarety se zároveň jakoby rozžhaví její konec, jako u klasické cigarety. Výpary náplně neobsahují dehet ani karcinogenní či jiné zhoubné látky nebezpečné pro lidský organismus. Obsah náplně kazetky tvoří kromě nikotinu propylenglykol, kyselina mléčná, parfémovaná složka a potravinářské přísady. Kouření elektronických cigaret je také mnohem levnější - pokud bychom přepočítali počet potáhnutí na klasické cigarety, vyjde jedna krabička asi na 25 Kč. Další výhodou je, že při chuti na nikotin stačí k uspokojení jen několik potáhnutí – není třeba vykouřit celou cigaretu, jako je tomu při klasickém kouření.

Chuť není vše
Pravda, elektronická cigareta sice nechutná úplně stejně jako cigareta opravdová, dávka dýmu je ostřejší, ale po vykouření můžeme mít příjemný pocit. Kdo kouří pravidelně e-cigarety, má také snížené abstinenční příznaky. Navíc je možné postupně snižovat obsah nikotinu v náplni a během několika týdnů přejít na náplně bez nikotinu, pouze s jeho příchutí. Pokud elektronickou cigaretu hodláme použít jako pomůcku při odvyknutí, je třeba hlídat, nakolik je nabitý akumulátor. Pokud se vybije, hrozí recidiva, že sáhneme po klasické cigaretě.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v březnovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio