Jak vyrobit vlastní kompostér z PET láhví?

15. květen 2012
Rada pro tento den

Vybrali jsme návod čtenáře Pavla Konvalinky ze Sněžného na Vysočině.

Postup
Princip je velmi jednoduchý – z prázdných PET láhví zhotovíme jakýsi kruhový bazének, do kterého pak budeme ukládat materiál určení ke kompostování. Nejprve z láhví zhotovíme obruče, přičemž na každou obruč budeme potřebovat 10 láhví. Jejich dna propícháme třeba tak, že do země zarazíme půlcoulovou trubku, na ni nasuneme láhev dnem vzhůru a hřebíkem uprostřed dna vyrazíme otvor. Takto upravené láhve pak navlékneme na drát - pro 10 láhví budeme potřebovat asi 375 cm dlouhý. Všechny láhve navlékneme na drát jako korálky, a poté konce drátu lehce stáhneme a zatočíme jej. Takto vzniklou obruč pak položíme na zem a do středu kruhu postupně sypeme bioodpad. Z vnější strany po obvodu kruhu zarazíme do země čtyři opěrné kolíky, které dají kompostu tvar (nemusí to být jen kruh, kompostér může mít třeba půdorys elipsy nebo rohlíku).

Kompostér v deseti krocích
Na základní obruč pak postupně, jak se kompostér plní, pokládáme další obruče a přidáváme další bioodpad. Kompostér, který je sestaven z deseti na sebe poloožených obručí z deseti láhví pojme asi 750 l hmoty, může však být větší i menší. Výhodou tohoto kompostéru je, že na začátku nemusíme mít hned plný počet, tedy sto PET láhví, ale můžeme je shánět a obruče z nich přidávat postupně.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v květnovém čísle časopisu Receptář nebo na webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.