Nastal čas grilování!

14. červen 2012
Rada pro tento den

Předtím, než se pustíte do tohoto oblíbeného sezónního rituálu přípravy jídla, si nezapomeňte přečíst, jaký typ grilu bude vyhovovat právě vám.

Grily pro sváteční kuchaře

Ti, kteří grilují spíš výjimečně, mohou zvolit jednoduché plechové nebo litinové grily na dřevěné uhlí za pár stovek. Jsou levné, přenosné, ovšem méně komfortní. Vzhledem k nízkému roštu se pokrmy rychleji připalují a při čekání, než se gril rozpálí, potřebujeme trochu víc trpělivosti.

Plynové grily s lávovými kameny

Tento typ již poskytuje větší komfort a zdravější grilování. Bohužel jsou dražší. Kameny se umisťují na dno grilu a ohřívají potraviny na roštu – tuk tedy neodkapává do ohně jako u předchozího typu. Lávové kameny ovšem musíme měnit každou sezonu.

Vodní grily

Oblíbili si je zejm. zastánci zdravého grilování. Jedná se o normální gril na dřevo s tím, že mezi ohništěm a roštem je umístěna nádoba s vodou, do které jednak odkapává tuk a zároveň na jídlo vedle tepla a dýmu působí i vodní pára. Maso se nemusí otáčet, propéká se stejnoměrně a zůstává šťavnaté.

Nebojte se improvizovat

Milovníci přírodní romantiky mohou zkusit grilování oblíbené na venkově ve Středomoří. Kromě dříví je třeba jen vyhloubit díru v zemi, sehnat pár cihel nebo kamenů a improvizovaný rošt třeba ze starého sporáku či nákupního košíku apod. V zemi tedy vyhrabeme díru podle velikosti pečínky, vyložíme ji cihlami nebo kamením, jámu vyplníme dřevem, které zapálíme a necháme zuhelnatět, na kameny pak umístíme rošt a můžeme grilovat.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.