Připravte si skvělý bylinkový čaj. Víme, jak na to

9. červenec 2012
Rada pro tento den

Víte, jak využít k léčivým účelům některé u nás běžné bylinky?

Nejběžnějším způsobem je připravit z bylinek nebo z jejich směsí čaj

Oproti klasickému černému, případně zelenému čaji, má většina přírodních bylinkových čajů tu výhodu, že je můžeme pít celoročně, a přitom nijak nezatíží náš organismus. Pozor! Takzvané ovocné čaje v sáčku prodávané v obchodech rovněž nejsou vhodné, protože většinou obsahují řadu umělých barviv, dochucujících látek a aromat. Pokud máme obavy z chutě vlastnoručně připravených bylinkových čajů, mnohé z nich jsou opravdu chutné a na nezvyklou chuť jiných si rychle zvykneme.

Výborně chutná třeba čaj ze sušeného jahodníkového listí

Důležité je ale bylinky na čaj sklízet včas a nasbírat jich dostatečné množství, abychom je měli stále po ruce. Výborně chutná třeba čaj ze sušeného ostružinového, malinového a jahodníkového listí, z meduňky, heřmánku či máty. Jednotlivé druhy můžeme pít odděleně, nebo je můžeme smíchat, a když do směsi přidáme ještě lipový květ nebo drcené šípky, dosáhneme nejen vynikající chuti, ale zvýšíme i léčivou hodnotu bylinkového čaje.

Nasbírané natě a listy na čaj ale vždy sušíme zvlášť

Například heřmánek krásně zklidní žaludek, meduňka uklidňuje nervy a je výborná před spaním, šípky mají velké množství vitaminu C. Nasbírané natě a listy na čaj ale vždy sušíme zvlášť podle jednotlivých druhů a mícháme je až po jejich dokonalém usušení, nebo až před přípravou čaje. A co je nejdůležitější: za některými bylinkami nemusíme podnikat výpravy do přírody, ale některé své oblíbence můžeme klidně přenést na zahradu a pěstovat si je na záhonech. Semínka celé řady planých rostlin totiž můžeme koupit v obchodu.

Tyto rostliny jsou nenáročné a spíš než o jejich zdravotní stav a růst se musíme starat, aby se příliš nerozpínaly do okolí. Pro domácí pěstování se hodí například řepík lékařský, třezalka tečkovaná, kozlík lékařský, heřmánek pravý, kostival, divizna, andělika, jitrocel, kontryhel a celá řada dalších bylin.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.