Pálivá paprika může pomoci s bolestmi zad

14. srpen 2012
Rada pro tento den

Víte, při jakých zdravotních potížích nám může pomoci pálivá paprika a bříza? Pokud ne, tak si určitě rozklikněte dnešní Radu.

Pálivou papriku (botanicky Capsicum)
můžeme zkusit při bolestech zad či kloubů. Pálivá paprika totiž obsahuje kapsaicin, což je látka, která velmi účinně působí proti bolesti. Kapsaicin má totiž schopnost vyplavit v těle vlastní endorfiny, které výrazně omezují vnímání bolesti. Stačí do obyčejného pleťového krému vmíchat dostatek mleté pálivé papriky tak, aby měl růžovou barvu. Tímto krémem pak natíráme postižená místa. Pro jistotu ovšem nejdříve paprikový krém vyzkoušíme na malém kousku pokožky – pokud ji dráždí, nepoužíváme ho. A rozhodně si pak nezapomeneme umýt ruce, aby se pálivá paprika nedostala do očí.

Kůra břízy (botanicky Betula)
se v mnoha částech světa používala k léčení bradavic. Oprávněně, protože březová kůra obsahuje betulin a kyselinu betulinovou, což jsou látky, které působí proti papillomavirům způsobujícím bradavice. Březová kůra kromě toho obsahuje i salicyláty, jež jsou součástí mnoha volně prodejných přípravků na bradavice, mozoly a kuří oka. Pokud tedy máme možnost získat čerstvou březovou kůru, kousek navlhčené kůry položíme vnitřní stranou na bradavici. Stejným způsobem můžeme použít i kůru vrby (botanicky Salix). V obou případech kůru přikládáme po dobu 5–7 dní, přičemž ji každý den vyměňujeme za čerstvou.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.