Rady pro tento den1. září  2012 v 10:00  

Uvařte si doma černé nebo medové pivo

Tekuté zlato - Foto:  Brasserie d´Orval

Tekuté zlatoFoto:  Brasserie d´Orval

Je libo zahřát se vlastním černým nebo medovým mokem?

Černé pivo ze sladové kávy
Do smaltované nádoby vlijeme 10 litrů vody, přidáme půl kila sladové kávy a vaříme asi hodinu. Potom přidáme 10 gramů chmele a 40 deka cukru a vaříme ještě dalších 20 minut. Směs potom ochladíme na teplotu místnosti. Malé množství získaného roztoku smícháme s 10 gramy kvasinek, přelijeme do nádoby a necháme v klidu do následujícího dne. Roztok pak procedíme hustým plátnem a stáčíme do láhví.
Láhve musí být neprodyšně uzavřené, případně zazátkované a zajištěné provázkem nebo drátem. Láhve uložíme na chladné místo. Pivo můžeme po několika dnech pít. Pozor, po otevření láhve pivo velmi pění. 

Medové pivo
Půl hodiny povaříme půl kila medu v 9 litrech vody a odpařený díl vody doplníme na konečných 10 litrů. Do roztoku vložíme pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme dalších 20 - 30 minut.
Do litru ochlazeného roztoku dáme 5 g kvasinek a ponecháme několik hodin na teplém místě. Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižonu, přidáme namnožené kvasinky, demižon převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě. Bouřlivé kvašení končí po 3 - 5 dnech, proto demižon přemístíme do sklepa. Po několika dnech pivo stáčíme do láhví.
Slad a chmel lze koupit v pivovarech, kvasinky v běžných drogeriích a sladová káva je melta. 

Obě rady nám poslala Marta Mišovičová z Oder. 

Pořad: Rada pro tento den  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pouze na webu dvojka.rozhlas.cz  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace