Uvařte si doma černé nebo medové pivo

1. září 2012
Rada pro tento den

Je libo zahřát se vlastním černým nebo medovým mokem?

Černé pivo ze sladové kávy
Do smaltované nádoby vlijeme 10 litrů vody, přidáme půl kila sladové kávy a vaříme asi hodinu. Potom přidáme 10 gramů chmele a 40 deka cukru a vaříme ještě dalších 20 minut. Směs potom ochladíme na teplotu místnosti. Malé množství získaného roztoku smícháme s 10 gramy kvasinek, přelijeme do nádoby a necháme v klidu do následujícího dne. Roztok pak procedíme hustým plátnem a stáčíme do láhví.
Láhve musí být neprodyšně uzavřené, případně zazátkované a zajištěné provázkem nebo drátem. Láhve uložíme na chladné místo. Pivo můžeme po několika dnech pít. Pozor, po otevření láhve pivo velmi pění.

Medové pivo
Půl hodiny povaříme půl kila medu v 9 litrech vody a odpařený díl vody doplníme na konečných 10 litrů. Do roztoku vložíme pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme dalších 20 - 30 minut.
Do litru ochlazeného roztoku dáme 5 g kvasinek a ponecháme několik hodin na teplém místě. Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižonu, přidáme namnožené kvasinky, demižon převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě. Bouřlivé kvašení končí po 3 - 5 dnech, proto demižon přemístíme do sklepa. Po několika dnech pivo stáčíme do láhví.
Slad a chmel lze koupit v pivovarech, kvasinky v běžných drogeriích a sladová káva je melta.

Obě rady nám poslala Marta Mišovičová z Oder.

Spustit audio