Lidé s poraněným nebo poškozeným mozkem si stěžují na izolaci

3. listopad 2012
Rada pro tento den

Občanské sdružení "Dílny tvořivosti" již 8. rokem realizují program Návraty, v rámci kterého věnují specializovanou psychosociální péči lidem po poškození a poranění mozku.

Průzkum potřeb lidí s nemocí mozku
Nezůstává jen u péče samotné, velkou pozornost organizace věnuje také prohlubování spolupráce mezi jednotlivými poskytovateli zdravotní i sociální péče a průběžnému mapování aktuálních potřeb a spokojenosti lidí po poškození mozku s poskytovanou péčí. Dílny tvořivosti zveřejnily výstupy z právě provedeného mapování aktuálních potřeb těchto lidí, které poukázalo na klíčová témata, výrazně nenaplněné potřeby, jednalo se o oblast práce, komunikace a volného času. Dále témata pro lidi po poškození mozku důležitá, samostatnost, mezilidské vztahy a oblasti vnímané aktuálně jako méně podstatné, resp. neproblematické, vzdělávání, bydlení, sociální služby, léčba a rehabilitace.

Překvapující výstupy jsou právě v oblasti komunikace a dorozumění se s okolím
Většina respondentů uvedla konkrétní problémy, které mají v mluveném projevu a které patří mezi typické následky poškození mozku: zadrhávání, opakování slov; "někdy si na slova nevzpomenu" a na to navázanou neochotu ostatních, zdravých lidí porozumět, co potřebují, což vede k jejich izolaci, představuje bariéru ve vztahu k ostatním lidem ("Jsem nespokojen. Lidé se mnou nechtějí moc komunikovat. Nechtějí mi pomoci, když potřebuji.- Jsem nespokojena. Lidé se se mnou moc nebaví, spíše komunikuji pomocí emailu. - Jsem izolovaná, bariéra v komunikaci s lidmi. Potřebuji místo, kde se budu cítit bezpečně.").

Mapování potřeb osob po poranění či poškození mozku proběhlo v rámci projektu Společně k návratům
Cílem projektu je podpora úzké spolupráce mezi poskytovateli specializované péče a jednotlivými složkami ucelené rehabilitace poskytované lidem po poškození a poranění mozku. K realizovaným aktivit! ám patří setkávání poskytovatelů zdravotní a sociální péče; samotných lidí po poškození mozku, jejich rodinných příslušníků či pečujících a průběžné mapování potřeb této cílové skupiny. Projekt podpořilo Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Podvodům při měření spotřeby vody lze předcházet instalací technologicky pokročilých vodoměrů, které zabraňují neoprávněné manipulaci
Dobrou prevencí jsou pak rovněž pravidelné kontroly přímo v domácnostech. „Každý vodoměr by měl být zaplombován a alespoň při odečtu jednou za rok prohlédnut a zkontrolován. Díky tomu lze ovlivňování spotřeby vody omezit. Podvody se nicméně občas objeví tam, kde družstvo či společenství vlastníků špatně funguje a rozúčtovávání spotřeby vody není prověřováno dostatečně pečlivě,“ upozornil Vilibald Zunt, energetický auditor ze Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků ČR.

autor: Lada Marešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.