Ukládání ovoce

14. listopad 2012

Jsme v polovině listopadu, tedy v období, kdy se dokončují práce i s pozdními odrůdami jádrovin.

Z jabloní to mohou být např. Melrose, Luna, Goldstar, Zuzana, Zvonkové, Sirius a další. Také z hrušní to byly hrušky Delta, Jana, Jizera, Lucasova, Milka, Nela, Vladka, Astra, Bohemica nebo Erika a další. Všechny uvedené hrušky jsou českého šlechtění, s výjimkou odrůdy Lucasova (Francie), tedy velmi vhodné pro naše pěstební podmínky v České republice.

Sklizňová a spotřební zralost

Všechny zimní a pozdně zimní odrůdy nemůžeme sklízet předčasně, i když jsou už vybarvené, protože předčasná sklizeň plodů neprospívá ani kvalitě dužniny, ani skladovatelnosti plodů. Plody by mohly být nekvalitní i v chuti k přímé spotřebě.

Sklízení plodů

Odrůda Linda uložená správně

Bude-li se pěstitel o stromy a úrodu patřičně starat, bude mít také vlastní evidenci o vykonaných pracích a dosažených výsledcích. K tomu využíváme "Záznamník o zahrádce" s hlavními údaji od výsadby dřeviny, kvetení, první a další sklizni, o nutném ošetření, také o skladovatelnosti (a chuťové kvalitě).

Ukládání plodů

Bobuloviny (angrešty, rybízy, maliny, ostružiny), také červené peckoviny (třešně a višně) musíme pro pozdější zužitkování zpracovat tepelně na zavařeniny nebo kompoty. Peckoviny (švestky, renklody, slívy, také meruňky a broskve) můžeme také usušit celé. Z jablek a hrušek naplátkovaných usušíme křížaly.
Jablka a hrušky jako hlavní ovocné plody se ukládají do vzdušných přepravek. Před uložením je pečlivě prohlédneme, vadné vyřadíme. Ukládají se ve dvou vrstvách pro dobré prohlížení. Kontrolují se aspoň 2 - 3x za měsíc. Jablka ukládáme zásadně stopkou dolů: tam se plod neotlačuje. Hrušky ukládáme na bok, jinak to ani nejde.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio