Proč není dobré přecházet chřipku

30. listopad 2012
Rada pro tento den

Chřipka není jen onemocnění dýchacích cest, je to celková infekce, kdy se virus rychle šíří prostřednictvím krve do organismu.

Typickým příznakem chřipky je kašel
Bezprostředně po uplynutí infekční doby, která zpravidla trvá 12 až 48 hodin, dochází k prudkému zánětu dýchacích cest, rychlému nástupu horečky, bolestem hlavy, svalů, kloubů, často i třesu nebo pocitu schvácenosti. V některých případech přichází nutkání na zvracení a spavost. Typickým příznakem chřipky je dráždivý suchý kašel. To vše jsou ovšem příznaky jednoduše probíhajícího chřipkového onemocnění. Řadu komplikací si přitom pacient nemusí ani uvědomit, protože nejsou vidět.

Jedná se například o abnormality na křivce EKG
Ano, také u běžně probíhající chřipky může být zasažen srdeční sval. Zánět srdečního svalu, myokarditida, je typická komplikace chřipky, která může mít velmi těžký průběh. Chřipkový virus může napadat i nervový systém.

Ke komplikacím patří i zánět příčně pruhovaného svalstva
Do moči se poté dostává hemoglobin a dochází k poškození ledvin. To vše jsou sice vzácné, ale možné projevy chřipkové infekce, nemluvě o zápalu plic, zánětu vedlejších nosních dutin nebo zánětu středního ucha. Zkrátka to nejhorší, co může pacient udělat, je snažit se chřipku přechodit.

A co virózy?
Naproti tomu skupina lehčích viróz má za původce jiné viry a někdy k přecházení přímo vybízí. Tzv. „letní chřipka“ bývá obvykle způsobena některým ze skupiny enterovirů. Vyznačuje se rychlým nástupem i ústupem teploty během jednoho, dvou dnů. Viry rýmy zase nezpůsobí tak vysoké horečky, byť mohou člověku značně znepříjemnit život. Ovšem u malých dětí i rýma může vyvolat opravdu vysoké teploty.
Všeobecně platí, že virózy obvykle bývají doprovázeny rýmou a nemíváme při nich vysoké horečky. Teploty málokdy přesáhnou 37,5 °C a doba léčení je podstatně kratší než u chřipky.

Další podrobnosti najdete na www.iReceptar.cz

Spustit audio