Pokud potřebujeme pokácet starý strom, je právě prosinec ideální

10. prosinec 2012
Rada pro tento den

Pro dnešní den jsme vybrali rady Ludmily Duškové, jak se postarat o skalku, jak o zeleninu ve sklepě nebo jak a kdy kácet staré stromy.

Před zimou se musíme náležitě postarat o skalku
Rostou na ní především jemné drobné rostlinky, které naše zimy příliš nesnášejí. Dalším nebazpečím je pro ně spadané listí – pod jeho příkrovem se vytvoří ideální prostředí pro škůdce a houbové choroby. Pečlivě proto listí ze skalky shrabujeme či sbíráme. Některé druhy (např. lewisie, kaktusy, hořce aj.) je třeba důsledně chránit po celou zimu i před sněhem. Vhodné jsou například tabulky skla podložené kameny. Hrozí–li holomrazy, můžeme skalničky chránit smrkovými větévkami, které šikmo zapíchneme nad rostliny nebo je volně položíme v jedné vrstvě. U okrasných travin, některých rozchodníků, dryádek a dalších doporučuji vytvořit kryty z polystyrenu, které rostliny ideálně ochrání proti vlhkosti, či proti vodě z tajícího sněhu. Rostliny na skalce totiž často spíše shnijí, než vymrznou. Nejdůkladněji musíme zakrýt skalku chvojím na jižní straně, protože na ní může skalničky poškodit slunce.

Jak uskladnit zeleninu?
Pokud jsme uskladnili zeleninu do písku ve sklepě, musíme ji pravidelně kontrolovat. Velmi často totiž zeleninu napadají nejrůznější druhy plísní, které se od zdroje rychle šíří a mohou tak zničit značnou část uložené úrody. Nahnilou zeleninu ihned vyřadíme. A pokud venku nemrzne, sklep pravidelně důkladně větráme.

Kácení starých stromů
Pokud potřebujeme pokácet starý, překážející nebo již uschlý strom, právě prosinec je nejlepším obdobím, protože stromy jsou ve vegetačním klidu. Pařez po pilou pokáceném stromu je pak dobré vykopat ze země i skořeny. Pokud byl strom mohutný a netroufneme si pařez vykopat, můžeme do navrtaných otvorů v pařezu nalít nebo nasypat speciální přípravky, a po několika měsících působení pařez zapálíme.

Další podrobnosti najdete v prosincovém časopise Receptář.

Spustit audio