O Vánocích čtyřnohým kamarádům raději nedopřávejte

25. prosinec 2012
Rada pro tento den

Doba vánočních a novoročních svátků je období, které přímo vybízí, abychom "jedli, pili, hodovali", jak se zpívá v jedné lidové písničce. Podobně je tomu i u pejsků a kočiček, jimž jejich páníčkové také přes svátky dopřávají nějakou dobrotu navíc.

Příznaky špatného zažívání
Po Vánocích a novém roce jsou pak veterinární ordinace plné chovatelů, jejichž miláčci nechtějí žrát, jen polehávají, zvracejí, mají průjem nebo naopak zácpu. Ve valné většině jsou to přímo ukázkové příznaky hodování, které se popisují v učebnicích pro veterináře v kapitole o zažívání domácích zvířat. Přitom se říká, že zvíře se nepřekrmí, protože ví, kdy má dost. Praxe ale ukazuje něco jiného. Z časopisu Receptář jsme proto vybrali několik rad odborníka Oty Ondráčka, jak se k pejskům chovat a čeho se při jejich krmení vyvarovat.

Čeho se vyvarovat?
Přilepšovat našim miláčkům během svátků bychom neměli pro ně málo obvyklou stravou zejména pro ně nevhodně ochucenou. Což jsou například různé sladkosti, kterým domácí zvířátko nedokáže odolat, nebo "na přilepšenou" podávané zbytky ze stolu. Po takovém několikadenním svátečním hodování pak pejskové odmítají potravu ze své misky, kterou běžně konzumují. Jsou přesyceni a trpí nechutenstvím.

Pozor na kosti!
Další svízel představují kosti. Rybí kost může v krku našeho miláčka stejně tak jako nám. Odstranit ji pak musí odborník veterinář. Stejně problematické v psím jídelníčku jsou také dlouhé drůbeží kosti. Riskujeme, že pejsek kosti rozkouše na tenké jehličky, které po projití zažívadly mohou uvíznout v těle a způsobit nepříjemný zánět.

Rada je celkem jednoduchá
Během svátků neporušujte osvědčený stravovací režim vašich domácích mazlíčků, byť byste měli vašeho pejska či kočičku sebevíce rádi a jejich pohledy loudící o chutné sousto z vašeho stolu byly sebedojemnější.

Spustit audio