Bonsaj tvarujeme nůžkami, drátky a podle své představivosti

29. leden 2013
Rada pro tento den

Bonsaje si svým neotřelým půvabem získaly a získávají mnoho obdivovatelů. Symbolizují Japonsko, ale první zmínky o bonsajích pocházejí z Číny z dob přelomu letopočtu. Do Japonska se dostaly až v 6. století.

V Evropě se první exempláře objevily koncem 19. století, ale bonsajistika se tu rozšířila až po druhé světové válce.

Japonci umění tvarovat bonsaje zjednodušili
Čínské pojetí totiž bylo dosti složité, s krajinnými prvky. Dlouhou bonsajistickou tradici mají též v Koreji, Vietnamu, Indonésii a na Tchaj–wanu. Díky samostatnému vývoji a jiným klimatickým podmínkám mají bonsaje z těchto zemí odlišný vzhled.

Jak stromek ořezávat?
Nejjednodušší úpravou je vybrat pěkné, pravidelně rozložené kosterní větve a vystříhat zahušťující větvičky. Větévky zohýbáme drátky do libovolného tvaru a zaštípneme terminál. Snažíme se dát bonsaji podobu starého malebného stromu. Práce s drátem je snazší v době, kdy stromek nemá listy. Bonsajistické drátky a náčiní koupíme ve specializovaném obchodě. Koruny drátujeme odspodu, s tím že síla drátu se postupně ztenčuje s přibývající sílou větviček.

Pro stromky se vypravte třeba do přírody
Stromky, které si přineseme z přírody, bychom měli vyrýt brzy na jaře, nebo na podzim po opadu listů. Stromek musí mít co největší kořenový bal a co nejméně poškozené kořeny. Potrhané kořeny zastříhneme a stejně zasáhneme do korunky. Takto přinesené stromky vždy vysadíme nejprve do volného, lehce přistíněného záhonu na zahradě. Stromek ze zahradnictví můžeme hned začít tvarovat v korunce střihem i drátováním.

Další podrobnosti najdete na www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.