Po které odrůdě černého rybízu máme sáhnout?

17. červenec 2013
Rada pro tento den

Který černý rybíz vysadit na zahradu?

Černému rybízu svědčí nižší, teplejší polohy s průměrnými teplotami 7–9 °C a ročními průměrnými srážkami 450–550 mm. Na půdní vlhkost je méně náročný než rybíz bílý a červený, dobře se mu daří i na lehčích, výhřevných, ale humózních půdách s neutrální až slabě alkalickou reakcí. Výběr vhodné odrůdy a plná zralost plodů jsou předpokladem výborné chuti.
Které odrůdy nabízí zahradnický trh?

Ben Gairn: Odrůda ze Skotska je rezistentní k listovým chorobám. K dosažení kvalitního výnosu ovoce je však nutná pravidelná obměna plodonosného dřeva. Plody mají mírně nakyslou, aromatickou chuť.
Ben Hope: Další oblíbená skotská odrůda s plody střední velikosti a vysokým obsahem vitaminu C a sladce kyselou chutí. Výnos v jednotlivých letech nekolísá. Odrůda je rezistentní k vlnovníku rybízovému.
Tiben: Polskou odrůdu s bobulemi mírně nakyslými můžeme vysazovat ve všech oblastech vhodných pro pěstování černého rybízu. Odolnost proti napadení americkým padlím angreštovým a antraknózou je vysoká, proti napadení rzí vejmutovkovou je střední až vysoká.
Tisel: Polská odrůda má též velké bobule nakyslé chuti s bělozelenou, tuhou a šťavnatou dužninou. Odrůdu můžeme pěstovat ve všech vhodných oblastech. Odolnost proti napadení americkým padlím angreštovým je velmi vysoká, proti napadení antraknózou je střední až vysoká a proti napadení rzí vejmutovkovou je vysoká.
Titania: Švédská odrůda černého rybízu má velké, ploše kulovité, sladkokyselé plody aromatické chuti. Hodí se pro přímý konzum i konzervárenské zpracování.
Odolnost proti napadení americkým padlím angreštovým je vysoká, proti napadení antraknózou je střední až vysoká a proti napadení rzí vejmutovkovou je vysoká.

Další tipy najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio