Vydejte se s námi na vrch Poledník

6. srpen 2013
Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali tip na výlet, a sice z Prášil na Šumavě na vrch Poledník.

Prášily, německy Stubenbach, je bývalá dřevařská a sklářská obec
Ve 30. letech patřila k oblíbený cílům českých turistů významem srovnatelným s krkonošským Špindlerovým Mlýnem. Po válce se ocitla ve veřejnosti nepřístupném pohraničním pásmu, a k bývalé turistické slávě se vrátila opět až v posledních desetiletích.

Skanzen
Kromě nabídky ubytování v penzionech pro širokou klientelu tu funguje například skanzen zaměřený na život Keltů, najdete tu malou botanickou zahradu s výběhem opravdových bizonů, můžete se projet v koňském sedle, v kočáře nebo dokonce se psím spřežením. Ale zpět k turistice. Náš výlet na vrch Poledník začíná u rozcestí ´U Prášil´ odkud vede červená značka k Prášilskému jezeru, kam dorazíte asi po 4,5 km po vcelku mírně stoupající lesní cestě. Prášilské jezero (1080 m n. m.) je jedním z pěti českých šumavských ledovcových jezer. Tyčí se nad ním 150 m vysoká skalní stěna a vodní plocha zabírá téměř 4 ha. Odtud cesta již stoupá prudčeji stále po červené na hřeben Poledníku a pak na jeho samotný vrchol, kam je to od jezera asi 5 km.

Na Poledníku můžete využít rozhlednu
Ta původně sloužila jako monitorovací a radarová stanice chránící náš stát proti ošklivému Západu. Zajímavě architektonicky přestavěný vojenský objekt nabízí po zdolání 227 schodů panoramatické výhledy na Bavorský les, výrazné vrcholy Šumavy a je–li mimořádně příznivá viditelnost, i více než 180 km vzdálené Alpy se objeví. V nižších podlažích rozhledny se kromě jiného můžete seznámit s tím, jak na Poledníku fungoval systému ochrany hranic. Vedle rozhledny lze i bivakovat – třeba proto, abyste se za hezkého počasí pokochali východem slunce. Zpátky do Prášil se lze vrátit buď stejnou cestou, ale zajímavější asi bude vydat se z rozcestí ´Poledník odbočka´ po zelené značce k rozcestí ´Frantův most´ a odtud po červené podél Prášilského potoka do Prášil, kde můžete s uspokojením konstatovat, že jste na trase 17 km nastoupali celkem 520 metrů.

Další informace najdete v srpnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio