Jak změkčit džíny? Zkuste do praní přidal sůl

9. září 2013
Rada pro tento den

Dnes máme pár rad čtenářů, které se budou hodit i posluchačům Dvojky. Jedna z nich patří džínám, které jsou po vyprání a po případném žehlení příliš tvrdé.

Zabráníme tomu tak, že při dalším praní k nim do pračky přidáme asi půl šálku soli. Vyprané džíny pak budou měkčí.

● Aby umělohmotné prkénko při práci na kuchyňské lince neklouzalo, podložíme prkénko mírně zvlhčenou utěrkou.

● Pokud na dřevěném nábytku zůstal kroužek od orosené sklenice, kolečko odstraníme tak, že smícháme po jednom dílu zubní pasty a jedlé sody, směs naneseme na hadřík a postižené dřevo jím třeme po letech. Nakonec místo vysušíme a vyleštíme čistým hadříkem.

Rady poslala Anna Marková z Berouna

● Abychom chléb uchovali déle čerstvý a zabránili, aby zplesnivěl, vkložíme jej do čistého, suchého igelitového sáčku vhodné velikosti, který necháme otevřený a denně jej obracíme z lícní na rubovou stranu a opačně. Chléb uložíme na chladné místo, ne však do lednice. Sáček zabrání přílišnému okorání chleba a obracení zamezí, aby se na vnitřní straně sáčku držela vlhkost podporující vznik plísně, navíc má k pečivu přístup vzduch.

Radu poslala Milada Čermáková z Havlíčkůva Brodu

● Když nás v šatníku trápí moli, koupíme několik toaletních mýdel a dáme je do zásuvky ve skříni, do kapes zimních oděvů, položíme na přihrádky. Nejsou to vyhozené peníze, mýdla oblečení provoní a vždycky je můžeme kdykoliv použít k tomu, k čemu jsou především určena.

Radu poslala Olga Baloušková ze Zbuzan

● Obtížné mravence v domácnosti nemusíme ničit chemickými prostředky, ale můžeme je odpudit přírodní cestou. Mravenci nemají rádi aroma některých bylinek, používaných jako koření. Jde třeba o majoránku, kmín, jalovec, skořici, hřebíček, chilli, bazalku, pepř nebo pálivou papriku; místům, kde tyto bylinky rozprostřeme, se mravenci vyhnou. Můžeme použít i celer, na který nasypeme skořici. Mravence rovněž odpuzuje borax a jedlá soda, dřevěné uhlí či kypřicí prášek.

Radu poslala Taťána Kartalová u Ústí nad Orlicí

Další informace najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio