Vinice na zahradě aneb Jak poznat, zda je pozemek pro vinici vhodný?

18. září 2013
Rada pro tento den

Nejdůležitější je pro pěstování révy teplota. Její vegetační období je omezeno jarním termínem, kdy se průměrné denní teploty ustálí na hodnotě vyšší než 10 °C.

Končí na podzim, kdy průměrné denní teploty klesnou pod tuto hranici. Zásadní roli hraje topografická poloha pozemku a celkové klima oblasti, ale důležité je i mikroklima. Pozemek musí být chráněn před chladnými větry a svažovat by se měl k jihu. Vzdušné proudy mohou vinici výrazně ochlazovat nebo oteplovat. V polohách vyšších než 300 m. n. m. místo vinice vysazujeme jen jednotlivé keře u chráněných, jižně orientovaných zdí domů. Vinice nesmí být zastíněná. Minimum vodních srážek pro révu je 300 mm za rok. Réva potřebuje dostatečně provzdušněnou, přiměřeně vlhkou, kyprou půdu bohatou na minerály.

Různé odrůdy mají různě dlouhé vegetační období
Jeho délka se počítá od vyrašení až do sběru hroznů. Vybírejme proto takové, které stihnou dozrát – tj. jejich vegetační doba nepřesáhne počet dní, ve kterých teplota neklesá pod 10°C.
Velmi rané odrůdy (Irsay Oliver a Sieger) potřebují k dozrání 105 až 115 dnů.
Rané odrůdy (např. Julski Biser, Košutův hrozen) potřebují 115 až 120 dnů.
Středně rané (Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Panonia Kincse) dozrávají za 130 až 145 dnů.
Pozdní odrůdy (většina moštových odrůd) vyžadují 150 až 165 dnů.
Velmi pozdní odrůdy (Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, André, Frankovka apod.) potřebují k dozrání celých 165 až 180 dnů.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio