Jak ošetřovat živý vánoční strom

10. prosinec 2013
Rada pro tento den

Pokud se rozhodneme koupit živý vánoční stromek v kontejneru s tím, že ho zjara vysadíme do zahrady, musíme postupovat velmi opatrně.

Stromek z obchodu necháme doma v chladné místnosti nebo na balkonu. Teprve těsně před jeho zdobením ho přeneseme do místnosti, kde ho umístíme co nejdál od topení. Živý stromek necháme v místnosti maximálně týden, pak ho odstrojíme a opět postupně otužujeme tak, aby předčasně nevyrašil. Během celé zimy jej nezapomínáme pravidelně zalévat. Ven jej vysadíme ihned, jak to půdní a klimatické podmínky dovolí.

Na zahradě zaléváme nejen v parném létě
Pokud ještě nezamrzla zem, nezapomínáme na zálivku stálezelených dřevin a jehličnanů. Dřeviny v zimním období totiž spíše uschnou než zmrznou protože odpařují vodu i v zimě a musí ji čerpat ze zásob v půdě. Proto zejména jehličnany průběžně zavlažujeme. Stejné pravidlo platí i pro mladé a nově zasazené ovocné stromky. V prosinci také seřezáváme a zmlazujeme příliš vytáhlé živé ploty. Pozor ale, v tuto dobu neprořezáváme okrasné dřeviny a keře s časným kvetením, které mají vyvinuté květní pupeny již z léta! Patří mezi ně například zlatice, šeřík, štědřenec, slivoně, lýkovec, mandloň a další.

Teď se zbavujeme starých stromů
Jestliže potřebujeme odstranit starý, překážející nebo již uschlý strom, je právě prosinec tím nejlepším obdobím. Stromy jsou ve vegetačním klidu, bez listí a práce je mnohem snazší. Pokud nevytahujeme stromy traktorem, ale pokácíme je, vykopeme ze země pařez i kořeny. Jsou–li pařezy příliš mohutné, můžeme použít speciální přípravky, které nalijeme do otvorů vyvrtaných v pařezu a po několika měsících pak pařez zapálíme.

Více najdete v prosincovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.