Jak pěstovat na zahrádce stolní odrůdy révy vinné
Takzvané stoláky nesmíme přetěžovat příliš velkým množstvím hroznů, řežeme je proto na krátký tažeň, ve sklenících pak na vodorovný kordon s dvojokými čípky, které musí být od sebe nejméně 30 cm.
Při výběru stanoviště révy velmi dbáme na to, aby zvolili co nejteplejší místo, např. průčelí domu, kde je teplota v průměru o 2 stupně vyšší. V poslední době jsou velmi oblíbené bezsemenné stolní odrůdy, které mají malá, zakrnělá semena a proto se dobře konzumují.
Jak vybírat ty správné odrůdy
Máme možnost zvolit rané odrůdy, jejichž hrozny dozrávají koncem srpna a začátkem září a odrůdy středně pozdní, které dozrávají v září a začátkem října. Z raných lze zmínit odrůdy Chrupka červená, Arkadia, Vostorg, Nero, Prim. Například Chrupka červená má středně velký, válcovitě kuželovitý, středně hustý hrozen. Dužnina je středně pevná, plné chuti, sladká a šťavnatá. Odrůda má středně bujný růst, réví vyzrává dobře, je ale citlivá na jarní mrazíky. Zraje v první polovině září. Na stanoviště ani na půdy není příliš náročná.
Z pozdnějších odrůd lze zmínit Chrupku bílou, Ajvaz, Agát donskoj, Jupiter a další. Například odrůda Ajvaz má průměrnou hmotnost hroznu půl kilogramu, dužnina tmavomodrých bobulí je masitá, příjemné chuti. Odrůda příliš netrpí houbovými chorobami ani nízkými teplotami (vydrží mráz do –20 °C). Jen při nadměrných deštích v období dozrávání mohou bobule popraskat a být napadeny plísní šedou. Ajvaz vyžaduje teplejší polohy a výživné půdy dobře zásobené vodou, nehodí se do suchých a chudých půd. Hrozny dozrávají začátkem září.
Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v lednovém čísle časopisu Receptář.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.