Jak pěstovat na zahrádce stolní odrůdy révy vinné

15. leden 2014
Rada pro tento den

Takzvané stoláky nesmíme přetěžovat příliš velkým množstvím hroznů, řežeme je proto na krátký tažeň, ve sklenících pak na vodorovný kordon s dvojokými čípky, které musí být od sebe nejméně 30 cm.

Při výběru stanoviště révy velmi dbáme na to, aby zvolili co nejteplejší místo, např. průčelí domu, kde je teplota v průměru o 2 stupně vyšší. V poslední době jsou velmi oblíbené bezsemenné stolní odrůdy, které mají malá, zakrnělá semena a proto se dobře konzumují.

Jak vybírat ty správné odrůdy
Máme možnost zvolit rané odrůdy, jejichž hrozny dozrávají koncem srpna a začátkem září a odrůdy středně pozdní, které dozrávají v září a začátkem října. Z raných lze zmínit odrůdy Chrupka červená, Arkadia, Vostorg, Nero, Prim. Například Chrupka červená má středně velký, válcovitě kuželovitý, středně hustý hrozen. Dužnina je středně pevná, plné chuti, sladká a šťavnatá. Odrůda má středně bujný růst, réví vyzrává dobře, je ale citlivá na jarní mrazíky. Zraje v první polovině září. Na stanoviště ani na půdy není příliš náročná.

Z pozdnějších odrůd lze zmínit Chrupku bílou, Ajvaz, Agát donskoj, Jupiter a další. Například odrůda Ajvaz má průměrnou hmotnost hroznu půl kilogramu, dužnina tmavomodrých bobulí je masitá, příjemné chuti. Odrůda příliš netrpí houbovými chorobami ani nízkými teplotami (vydrží mráz do –20 °C). Jen při nadměrných deštích v období dozrávání mohou bobule popraskat a být napadeny plísní šedou. Ajvaz vyžaduje teplejší polohy a výživné půdy dobře zásobené vodou, nehodí se do suchých a chudých půd. Hrozny dozrávají začátkem září.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v lednovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio