Čím vyčistit obklady, dlažbu a sklo

21. březen 2014
Rada pro tento den

Kachličky se budou lesknout, když je vyčistíme zkyslým mlékem nebo vlasovým šampónem. Zažloutlé a špinavé dlaždičky vydrhneme směsí soli a terpentýnu. Čistit je také můžeme octovou vodou.

Zašlé skvrny na mramorových dlaždicích odstraníme pastou z nehašeného vápna a vody. Vezmeme si však rukavice!
Omlazovací směs pro dlážděné podlahy vyrobíme z 300 g jemného (prosátého) popela ze světlého dřeva, který dáme do látkového sáčku. Sáček vaříme ve vodě a teplý použijeme k otírání.

Mramor se dá také otírat mazlavým mýdlem nebo pastou vyrobenou ze tří lžic velmi jemného čisticího prášku a citronové šťávy.


Jak vyčistit nádobí

Jenské sklo vyvaříme ve vodě, do které jsme přidali změkčovací prášek, a vydrátkujeme je silonovou drátěnkou.
Sklo čistíme kouskem dřevěného uhlí. Opláchneme vlažnou vodou.
Skleněné nádobí se víc leskne po omytí směsi octové vody a rozpuštěné solí. Opláchnuté čistou vlažnou vodou je vyleštíme.
Zašlé skleněné nádobí nejlépe vyčistíme omytím v osoleném roztoku vlažného lihu nebo v roztoku osmi dílů vody a jednoho dílu kyseliny solné.


Velmi dobrým prostředkem na sklo je citron

Sklo citronem důkladně vytřeme a pak opláchneme čistou vodou.
Stejně dobře poslouží i noviny natrhané na kousky, které vhodíme do nádoby, zalijeme teplou slanou vodou, dobře protřepeme, vylijeme a poté opláchneme nejdříve ve slané a potom v čisté vodě.
Broušené vázy dokonale vyčistíme, osvěžíme a vyleštíme, když je omyjeme směsí ze 1/4 litru octa a šesti lžic kuchyňské soli.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio