Brutnák ozdobí zahradu, dort i polévku

29. duben 2014
Rada pro tento den

Brutnák lékařský kvete od června až do září jasně modrými hvězdicovými květy, dorůstá do výšky 45 cm až 1 m a podobná bývá i široký.

Vynikne u kraje nebo naopak uprostřed květinového záhonu a také ve skupinkách na slunném svahu či v bylinkové zahradě.

Na jaře brutnák vyséváme rovnou na konečné stanoviště po třech semenech asi do hloubky 1 cm a ve sponu 30 cm. Nejslabší sazeničky později vyjednotíme a zbývající necháme růst bez dalších zásahů.

Kde roste
Brutnák roste téměř v jakékoli půdě, ale nejlépe se mu daří v propustné půdě na slunném stanovišti. Pět až šest rostlin poskytne dostatek zelených listů po celé léto. S přesazováním neotálíme, protože rostlina ho snáší špatně, vadne, hyne nebo jen živoří.

Brutnák lze sušit, ale je to složitější než u mnoha jiných bylin. Pokud jej sušíme při vyšší teplotě nebo nedostatečném větrání, listy často zčernají. Dají se však zmrazit.

Brutnák chutná i zdobí
Čaj z čerstvě nasekaných listů je velmi osvěžující, květy můžeme kandovat a zdobit jimi dorty a moučníky.

Mladé lístky jednoletého brutnáku chutnají trochu po okurkách. Přidáváme je do salátů, letních koktejlů či do polévek, lze z nich připravit výtečný špenát. Nebo je najemno nasekáme a smícháme s jogurtem nebo kysanou smetanou.

Vynikající je jogurtovo–brutnáková „raita“ s karí kořením nebo proužky zeleniny či krevety namáčené v kysané smetaně s brutnákem.

Čerstvé listy brutnáku obsahují vitamin C, slizové látky, pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselinu křemičitou, třísloviny, antokyanové barvivo, minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan) a další.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio