Jak předcházet zelenému zákalu

9. červen 2014
Rada pro tento den

Na rozdíl od šedého zákalu, jehož operativní léčba laserem je již vcelku rutinní záležitostí, je zelený oční zákal neboli glaukom mnohem zákeřnější, protože dlouho probíhá bez příznaků.

Když se pak první příznaky objeví, bývá již oční nerv nezvratně poškozený a onemocnění může skončit úplným oslepnutím.

První příznaky
Jsou to téměř nepostřehnutelné výpadky zorného pole, později již zřetelné poruchy periferního vidění a rozmazané vidění okrajů zorného pole.

Rizikovými faktory vzniku zeleného zákalu jsou mimo jiné věk nad 40 let, některá onemocnění jako například cukrovka, kardiovaskulární choroby, obezita, poruchy štítné žlázy, vysoký nebo naopak nízký tlak.

Částečná či absolutní ztráta zraku způsobená glaukomem je nevratná. Proto je velmi důležité, abychom chodili pravidelně na prohlídky k očnímu lékaři, přestože žádné obtíže nepociťujeme.

Co zjistí odborník
Při prohlídce může lékař zjistit již počínající onemocnění, nebo nejvýznamnější rizikový faktor glaukomu – zvýšený nitrooční tlak, který podle většiny odborníků zhoršuje krevní zásobení zrakového nervu a tím ho nevratně poškozuje.

Nitrooční tlak se dnes většinou měří bezkontaktním tonometrem, který do oka vypustí proud vzduchu a podle prohnutí oční rohovky pod jeho náporem určí odpor rohovky daný právě nitroočním tlakem. Hodnota nitroočního však není zcela stoprocentním důkazem glaukomu.

U některých lidí s vysokým nitroočním tlakem se totiž zelený zákal nikdy nerozvine, zatímco někdo jím onemocní přesto, že jeho nitrooční tlak je v normě.

Pokud lékař zjistí glaukom, obvykle pacientovi předepíše oční kapky, které buď snižují tvorbu nitrooční tekutiny, nebo zlepšují její odtok. Snížení nitroočního tlaku ve valné většině případů zastaví další destrukci zraku, ale už nemůže vrátit oku dřívější schopnosti.

Pokud konzervativní léčba nezabere, nebo je glukom pokročilejší, obvykle následuje operace, dnes nejčastěji laserem.

Celý článek najdete v časopisu Receptář.

Spustit audio