K čemu se hodí starý strom na zahradě? K dětským hrám!

25. červen 2014
Rada pro tento den

Lezení je pro děti jeden z nejpřirozenějších pohybů. Posiluje tělo, rozvíjí obratnost, děti se vydovádějí a příjemně unaví. Jak vytvořit na zahradě bezpečné místo pro dětské hry?

Ideálním základem je statný strom, či ještě lépe jeho torzo. Rozmanité možnosti využití jsou pádným důvodem, proč starý strom, jež je již nutné porazit, neodstraňovat celý, ale ponechat z něj vysoký pařez. Díky kořenům kotví v zemi velmi pevně, stejně jako za života.

Fantazii se meze nekladou

Dřevo pak chátrá natolik pomalu, že děti vyrostou dřív, než zvětrá příliš. Navíc se mrtvé dřevo stane útočištěm larev mnohých vzácných a užitečných brouků, což ocení zvláště příznivci přírodních zahrad, milovníci přírody i malí nadšení přírodovědci.

Přiměřeně vysoké torzo stromu můžete opatřit rozmanitou soustavou houpaček, provazových žebříků, lan na šplhání s pomocnými uzly či bez. Přímo na kmen je možné připevnit úchyty, jež se používají na cvičné lezecké stěny.

Z plošiny na vrcholu pařezu se může proměnit třeba na nedostupné pirátské hnízdo.

Domeček udělá spoustu radosti

Děti budou nadšené také z domečku ve větvích živého stromu, který u těch starších může být i ve větší výšce.

Nejjednodušší je mezi vhodnou rozsochu ukotvit obyčejnou paletu a na ní pak domeček vytvořit. S jeho tvorbou mohou děti pomáhat, základ střechy tvořený plechem, prkny či fólií poklást třebas došky ze svázaných větviček. Domeček pak pěkně splyne s okolím.

Vyšší pařez lze využít i jako základ skluzavky. Pokud do něj zapustíte otočný mechanismus, tak se stane stabilním základem jednoduchého kolotoče. Svrchu mírně vydlabaný se promění v kouzelnou zahrádkou, kde si děti mohou vyzkoušet první zahradnické pokusy.

Více v internetovém Receptáři www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.