Rada pro tento den - 28. března

28. březen 2011
Rada pro tento den

Kterou magnólii vysadit v zahradě? Vybírat můžeme podle doby kvetení, barvy květů i vzrůstu.

Magnólie čili šácholany kvetou obvykle zjara, ale některé druhy až v létě. Květy mohou být růžové, bílé, purpurové... Tyto okrasné dřeviny se liší velikostí i tvarem koruny, některé mají nižší vzrůst, jiné se rozrůstají do šířky, další dosahují až dvacetimetrové výšky.

Který druh nebo kultivar vybrat na českém trhu? Například:
Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata) pochází z horských lesů středního Japonska. Kvete velmi bohatě před rašením listů. Pro menší okrasné zahrady je tento druh vynikající dekorativní rostlinou, a to i přes občasné namrznutí květů. Při řádné zimní ochraně se dá pěstovat v prostorných nádobách. Šácholan Soulangeův (Magnolia x soulangiana) je v Česku nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou magnólií. Vznikl u Paříže kolem roku 1826 křížením dvou čínských šácholanů. Kvete koncem dubna až v květnu, obvykle před rašením listů. Občas namrzá v květu a má pak hnědé skvrny. Šácholan liliokvětý (Magnolia liliiflora),asi třímetrový keř pochází z Číny. Má nádherné, světle purpurové, nevonné, 6 až 7 cm dlouhé květy, jež nakvétají od května až do začátku června během vývoje listů. Bývá popisován jako choulostivější. Šácholan obnažený (Magnolia denudata), keřovitý, 5 až 8 m vysoký, široce rozložitý strom byl do Evropy dovezen z Číny r. 1789. Bohatě nakvétá v dubnu až květnu při vývinu listů a pro výsadbu do zahrad ji lze bez výhrad doporučit.

Šácholan japonský (Magnolia kobus), rozložitý strom je zpravidla až 10 m vysoký a 8 m široký. Pochází z Japonska. Začíná kvést teprve ve stáří 10 až 15 let bílými, až lehce načervenalými vonnými, 10 až 15 cm širokými květy. Ty se objevují před rašením listů v dubnu nebo začátkem května.

Další podrobnosti o výběru a pěstování magnólií najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.