Při koupi vánočních stromků v kontejneru vždy kontrolujte, zda je zakořeněný. Stačí za něj zatáhnout

14. prosinec 2011
Rada pro tento den

Ludmila Dušková nám tentokrát poradí, jak se vypořádat s pokrývkou sněhu na našich zahradních rostlinách a přidala i několik rad, jak se vyvarovat špatně zasazeným kontejnerovaným stromkům.

Důležitý je kompost
Sněhová pokrývka je ideální, aby okrasné rostliny přes zimu nenamrzly. Ovšem mohou přijít holomrazy a proto je třeba rostliny chránit. Například růže jsou choulostivé v místě očkování, většině odrůd uškodí mráz už –4 °C. Proto je dobré do keříků přidat kompost a ještě přihrnout zeminu. Stromkové růže pak velmi opatrně ohneme a sestříhanou korunku zahrneme zeminou nebo přikryjeme chvojím. Okrasné jehličnany je zase vhodné stáhnout motouzem, aby se jejich větve pod tíhou mokrého sněhu nerozklesly a strom neztratil svoji siluetu. Stejným způsobem je dobré ošetřit i velké keře rododendronů a azalek. U nich můžeme po obvodu šikmo zapíchat kůly a nad keři je spojit do jakéhosi vigvamu, který zadrží značnou část váhy sněhu a zabrání tak, aby se keře rozlomily.

Kontejnerový stromek také může uschnout
V posledních letech si stále více lidí kupuje kontejnerované vánoční stromky, nejčastěji jedle a smrky. Pokud to budeme chtít také zkusit, při nákupu se přesvědčíme, zda je stromek v nádobě dostatečně zakořeněný. Stačí za něj zatáhnout, a zkusit, zda nejde z kontejneru vytáhnout. Pokud ano jde o stromek vysazený do kontejneru těsně před Vánocemi, který bude hezky vypadat jen několik týdnů, a poté opadá. Naopak stromek, který roste v kontejneru již od malé rostlinky, v něm drží, zůstává svěží a na jaře jej můžeme vysadit na zahradu do volné půdy. Ovšem pozor, i dobře zakořeněný stromek můžeme v teplé místnosti ponechat nejdéle týden až 10 dnů a pak ho musíme přemístit třeba na balkon, kde přečká do doby, než jej přesadíme do volné půdy. A pokud se na Vánoce rozhodneme pro řezaný stromek, můžeme mu prodloužit život přípravky Substral nebo Lignohumát, které přidáme do stojanu s miskou na vodu, Vánoční stromek pak vydrží čerstvý až dvojnásobnou dobu, než obvykle.

Celý text najdete v prosincovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.