Připravte si Kostkovaný bufet, Kouzelné jehlice nebo Utopené chuťovky

13. prosinec 2011
Rada pro tento den

Jak připravit rychlé pohoštění pro silvestrovský večer nám radí Petr Stupka.

Kouzelné jehlice
Kus něčeho dobrého nakrájejte na kostky a napichujte na jehlice, napichovátka či špejle a ty pak zabodejte do seříznuté zelné hlávky nebo vrchlíku dýně. Pokud použijete více druhů surovin a případně je nějak přizdobíte, vytvoříte z hlávky zelí docela zajímavou ozdobu. Můžete kombinovat ovoce, zeleninu, sýry, uzeniny i kousky pečeného masa, nakládané houby stejně jako olivy či sušené ovoce namáčené v čokoládě. Stačí pak jen vybídnout hosty, aby si brali podle libosti.

Kostkovaný bufet
Uzeniny, sýry, zeleninu a třeba i ovoce stačí jen nakrájet na kostky či podobné menší tvary, aby takto naporcované pochutiny bylo možné napichovat párátkem. Kostky můžete také ochutit libovolnou vhodnou směsí koření, nebo k nim přiložit jogurtový dresink či pikantní hořčici, případně mističku s kořením. Každý z hostů si pak podle libosti napichuje a ochucuje a vy se můžete věnovat svým hostům a ne pracným chuťovkám v kuchyni.

Takzvané Utopené chuťovky již vyžadují určitou přípravu s předstihem, ale podávání je opět velmi jednoduché a umožní vám věnovat se společenské zábavě. Podstatou těchto chuťovek je, že různé dobroty naložíte na pár dnů do patřičně okořeněného a přiměřeně kyselého nálevu. Podobně se například ze špekáčků připravují utopenci. Můžete takto utopit například kombinaci sýrů, nakládaných oliv včetně nálevu s vinným či balsamikovým octem a olivovým olejem a směsí koření. Šunkové závitky můžete utopit v octovém nálevu se solí, cibulí a nakládanými paprikami, uzené maso můžete naložit s kysaným zelím a křenem, okurkami a podobně. Při oslavě pak jen postavíte sklenice na stůl, případně jejich obsah dáte do misky. Stačí jen přidat pečivo, vidličky a ať si každý vybere podle chuti

Celý text najdete v prosincovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.