Připravte si Kostkovaný bufet, Kouzelné jehlice nebo Utopené chuťovky
Jak připravit rychlé pohoštění pro silvestrovský večer nám radí Petr Stupka.
Kouzelné jehlice
Kus něčeho dobrého nakrájejte na kostky a napichujte na jehlice, napichovátka či špejle a ty pak zabodejte do seříznuté zelné hlávky nebo vrchlíku dýně. Pokud použijete více druhů surovin a případně je nějak přizdobíte, vytvoříte z hlávky zelí docela zajímavou ozdobu. Můžete kombinovat ovoce, zeleninu, sýry, uzeniny i kousky pečeného masa, nakládané houby stejně jako olivy či sušené ovoce namáčené v čokoládě. Stačí pak jen vybídnout hosty, aby si brali podle libosti.
Kostkovaný bufet
Uzeniny, sýry, zeleninu a třeba i ovoce stačí jen nakrájet na kostky či podobné menší tvary, aby takto naporcované pochutiny bylo možné napichovat párátkem. Kostky můžete také ochutit libovolnou vhodnou směsí koření, nebo k nim přiložit jogurtový dresink či pikantní hořčici, případně mističku s kořením. Každý z hostů si pak podle libosti napichuje a ochucuje a vy se můžete věnovat svým hostům a ne pracným chuťovkám v kuchyni.
Takzvané Utopené chuťovky již vyžadují určitou přípravu s předstihem, ale podávání je opět velmi jednoduché a umožní vám věnovat se společenské zábavě. Podstatou těchto chuťovek je, že různé dobroty naložíte na pár dnů do patřičně okořeněného a přiměřeně kyselého nálevu. Podobně se například ze špekáčků připravují utopenci. Můžete takto utopit například kombinaci sýrů, nakládaných oliv včetně nálevu s vinným či balsamikovým octem a olivovým olejem a směsí koření. Šunkové závitky můžete utopit v octovém nálevu se solí, cibulí a nakládanými paprikami, uzené maso můžete naložit s kysaným zelím a křenem, okurkami a podobně. Při oslavě pak jen postavíte sklenice na stůl, případně jejich obsah dáte do misky. Stačí jen přidat pečivo, vidličky a ať si každý vybere podle chuti
Celý text najdete v prosincovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.