Jak zabránit zvěři napáchat škodu na okrasných keřích?

12. prosinec 2011

Hladová zvěř, stahující se v zimě na neoplocené pozemky dokáže napáchat nedozírné škody. Jak jim předcházet? Pomohou rady Jana Kopřivy.

Ochrana okrasných keřů
Zvláště v horských a podhorských oblastech s déletrvající sněhovou pokrývkou je nebezpečí, že vyhládlá zvěř poškodí dřeviny natolik, že je většinou lepší tyto stromy a keře vykopat a vysadit místo nich nové. Okus je možné do určité míry omezit tím, že zvěři v zimě nabídneme větve z prořezu. To ovšem není zaručené řešení, stromky je třeba mechanicky ochránit stačí například, když je obalíme chvojím jehličnanů; větve prostě zapícháme kolem kmínku a důkladně je stáhneme provázkem. Stejným způsobem postupujeme u okrasných keřů. V horských a podhorských oblastech, kde je vyšší sněhová pokrývka, musíme chvojí vplést až do korunky, neboť na sněhové vrstvě by na ni zvěř lehce dosáhla. Klasickou ochranou je pak husté drátěné pletivo na kotce pro králíky, ale práce s ním je dost nepříjemná.

Pletivo, záruka úspěchu
Plně je můžeme nahradit plastovým pletivem, které lze stříhat obyčejnými nůžkami a snadno tvarovat. Další jeho výhodou je, že na nepravidelných stromcích a keřích velice dobře odolává povětrnostním vlivům. Vyrábí se i v tmavém odstínu zelené, takže v přírodě nepůsobí rušivě. Nejjednodušší jsou však repelentní přípravky. Velice dobře se osvědčil například prostředek Aversol, což je bílá hmota připomínající latexovou barvu. Použití je jednoduché – prostředek rozpustíme ve vodě a na strom či keř jej naneseme štětcem. Po zaschnutí vydrží na stromcích několik měsíců a po tu dobu se zvěř takto ošetřeným dřevinám bezpečně vyhne.

Celý text najdete v prosincovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.