Bylinka lnice květel pomůže s bércovými vředy

11. únor 2014
Rada pro tento den

Dnes máme pro posluchače Dvojky rady bylináře Vládi Vytáska, jak využívat léčivky lnici květel a svízel syřišťový.

Lnice květel (Linaria vulgaris)
roste hojně na polích a také na znečištěných železničních náspech či na skládkách. Proto ji pro léčivé účely raději pěstujeme doma na zahrádce. Pro vnitřní použití užíváme nálev z květů a pro vnější použití odvar nebo mast. Lnice květel působí vnitřně proti bolestem žaludku, proti průjmu, pomáhá při ledvinových a žlučníkových záchvatech. Také podporuje činnost ledvin a močového měchýře, napomáhá odstranění močových kamenů, posiluje funkci jater a žlučníku, snižuje nadýmání, pomáhá při žloutence, problémech s prostatou a lymfou a při borelióze. Čaj z celé rostliny včetně kořenů působí proti parazitům. Při zevním použití je lnice velmi účinná při léčbě bércových vředů a hemoroidů, pomáhá proti praskání cévek i lámavosti cév. Při bolestivých a zanícených hemoroidech jsou vhodné sedací koupele z mléčného odvaru lnice. Léčivku je možné užívat přímo, má však nepříjemnou chuť. Květy lnice po sběru musíme rychle usušit ve stínu nebo v sušičce při 40 °C. Dobře je uskladníme nejlépe v tmavých skleněných láhvích, aby květy nezvlhly a nezhnědly.

Svízel syřišťový (Galium verum)
v přírodě roste na suchých slunečných místech, nejčastěji na okraji lesů. Hojnější je na jihu republiky. Je to velmi dekorativní rostlina vhodná pro pěstování na zahrádce. Vnitřně užíváme nálev z kvetoucí natě, který pomáhá při nemocech ledvin a močového měchýře, při revmatismu, při hubnutí, neboť snižuje chuť k jídlu, čistí lymfatický systém, zlepšuje prokrvení a krevní oběh, dále uvolňuje noční křeče v nohou a tlumí závratě nervového původu. Velmi známý a ověřený je nálev se svízelem, který pomáhá při zánětu ledvin. Připravíme jej z 5 dílů kvetoucí natě zlatobýlu obecného, 3 dílů kvetoucí natě svízele syřišťového a 2 dílů květů pitulníku žlutého. Žvýkání čerstvé svízelové natě pomáhá při parodontóze, kašovité obklady ze svízele léčí nehojící se rány, kožní záněty a lehčí popáleniny. Listy slouží k zastavení krvácení z nosu.

Celý článek najdete v únorovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.