Celoroční posila z bezinkových květů
Již v dávné minulosti lidé oceňovali léčebné účinky bezu černého. Sušené se dnes uplatňují i ve farmacii jako potopudný a močopudný prostředek ve formě čaje.
Syrové bezinky jsou sice mírně toxické a ve větších dávkách by vyvolaly nevolnost, ale po tepelném zpracování negativní účinky zmizí. Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám. Podle některých údajů zápach, který bez černý šíří, odpuzuje hmyz, hlodavce a krtky.
Květy
Sbíráme je za suchého počasí, nejlépe před jejich úplným rozvitím. Sušíme celá květenství co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C. Před úplným dosušením květy na sítu odrhneme od stopek. Dbáme na to, aby květy nezahnědly, neboť tím se stávají bezcenné. Květy obsahují silici, účinné alkaloidy a glykosidy. Sušené bývají součástí čajových směsí, lze je užít k fermentaci pro výrobu šťáv a sirupů. Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení, horečce, kašli a chrapotu, uvolňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání.
Příprava nápoje
2 čajové lžíce usušených květů zalijeme 1/4 l vroucí vody, přikryjeme a necháme asi 10 minut louhovat, pak scedíme a pijeme. Nápoj připravujeme čerstvý, můžeme ho pít až 3x denně. Z mladých výhonků můžeme připravit obklad, který pomůže od bolestí při dně, revmatismu a onemocnění šlach.
Jak dále ho můžeme využít?
Odvary a koupele z bezu využijeme při migrénách, svalových bolestech a ischiatických bolestech. Z plodů lze připravit marmelády, džemy a sirupy. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.
Celý text najdete v květnovém čísle časopisu Receptář.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.