Co se děje v zimním lese

20. prosinec 2012
Rada pro tento den

Stopy zvěře ve sněhu prozradí, jak živo bývá v noci v lese. Potravu hledají drobné myšice, zajíci, lišky, srnčí a jelení zvěř, divočáci, veverka nebo dokonce tetřev a další.

Myslivci průběžně plní krmelce senem a solnice dostatkem soli, která je důležitá pro trávení, sem tam prošlapou sněhem stezky k zásypům, aby se k nim bažantí zvěř dostala.

Tetřev
Vzácný tetřev se v zimě živí výhradně jehličím smrků a borovic, které spásá z vrcholových partií korun stromů. Jehličí obsahuje šestkrát víc vitamínu C než citron nebo pomeranč, přibližně 3 % tuku a 20 % škrobu. Spárkatá zvěř okusuje jehličí i z poražených stromů.

Brkoslavové
Na vysokých lípách, topolech, ale i na jehličnanech můžeme zahlédnout trsy jmelí, které navštěvují známí zimní hosté s chocholkou, brkoslavové. Bílé kuličky jmelí jim chutnají. Jejich zažívacím ústrojím projdou rychle a neporušené semínko jmelí vyloučí s trusem již během 7 až 10 minut. Semínko se často přilepí na spodní větve a časem tam z něj vyroste nový keřík této známé poloparazitující rostliny.

Vydra
Na břehu potoka můžeme narazit na zbytky noční hostiny vydry říční, například na několik šupin a ocas ze pstruha. Kořist si vynesla na břeh, kde ji mohla pohodlně zkonzumovat. Vydra říční je životu pod vodou dokonale přizpůsobena. Dokáže se potápět až do hloubky 12 metrů a pod hladinou vydrží až minutu. Dovede vyskočit z vody nad hladinu až do výšky 90 cm a plavat rychlostí až kolem 7 km/hod. Velmi čilá je i na souši. Během noci nachodí 3 až 16 km.

Volavka
Zato stopy po volavce popelavé neprozradí, zda měla úspěšný lov. Pokud rybu uloví, bleskurychle ji spolkne a číhá dál. Její lovecká strategie je jednoduchá, byť náročná na trpělivost: dlouhé minuty nehnutě vyčkává na jednom místě, až se v její blízkosti objeví malá rybka.

Další podrobnosti najdete na www.iReceptar.cz

Spustit audio