Dýně Hokkaidó, hit na záhonu i v kuchyni

11. listopad 2013
Rada pro tento den

Dýně nejsou nudnou zeleninou. Kromě toho, že slouží pro výrobu krásných lampionů, jejich zdravou dužinu lze zpracovat skutečně nápaditě.

Podzimní úroda dýní a cuket často překvapí svým množstvím. Zvláště hit posledních let, tykev Hokkaidó, bývá velmi plodná. Velkou výhodou dýní je to, že i bez jakékoliv úpravy vydrží po utržení dlouhou dobu čerstvé, připravené pro kuchyňskou úpravu. Vydrží i v běžné pokojové teplotě a na suchém vzduchu. Naopak vlhko jim škodí a vede k hnilobě.

Odkud k nám přišla
Dýně Hokkaidó pochází ze stejnojmenného japonského ostrova Hokkaidó, kde roste na sopečné půdě. Barevně připomíná známou dýni Goliáš, ale má kulovitý až zploštělý tvar, je mnohem menší, zralé plody váží 0,7–2,5 kg a má velmi dobrou sladkou chuť podobnou chuti pečených kaštanů.

Obsahuje také velké množství betakarotenu, vitaminy A, B1, B2, B3, C, minerální látky, vápník, hořčík, fosfor, draslík, a samozřejmě vlákninu.

Tepelná úprava
Existuje celá řada výborných receptů na přípravu dýní, za lahůdku je pokládána krémová dýňová polévka, připravit lze i omáčku a velmi chutná jsou zapékaná jídla, zeleninové směsi, úchvatný dýňový koláč nebo jen pečené plátky.
Příprava plátků je jednoduchá:
Dýně rozkrájíme na asi půlcentimetrové plátky, plech lehce potřeme rostlinným olejem, položíme na něj plátky a jemně je posypeme mletým zázvorem.
Pečeme je při 150 °C do změknutí, nezapomeneme je občas kontrolovat a otočit a po vyndání z trouby je ještě lehce potřeme sójovou omáčkou. Výsledek předčí chutí i bramborové chipsy, plátky můžeme jíst samotné, nebo si je namáčet do jogurtového, sýrového nebo rajčatového dipu.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.