Jak nazdobit velikonoční vejce provázky

15. duben 2014
Rada pro tento den

Budeme potřebovat větší vyfouknutá vajíčka (husí, ale i kachní nebo pštrosí), akrylové barvy v kombinaci podle našeho výběru, tavnou pistoli nebo univerzální lepidlo.

Připravíme si také houbičku na nádobí, štětce, širší a tenčí provázek, špičatou špejli nebo párátko, šablonu s motivy květin a bezbarvý lak.


Jak postupovat

1. Vyfouknutá vajíčka důkladně očistíme ve vodě se saponátem, a necháme je osušit. Širším provázkem omotáme vajíčka „cik–cak“ dle vlastní fantazie. Provázek dobře utahujeme a jeho konce přilepíme do dírek lepidlem nebo tavnou pistolí.

2. Vajíčka dále omotáme tenčím provázkem, který po natření efektně doplní plasticitu prvního silnějšího provázku. Štětcem některá oprovázkovaná vajíčka natřeme žlutou, ostatní světle hnědou barvou, kterou necháme zaschnout a postup ještě jednou zopakujeme. Tím provázky ke skořápkám přilnou a zatvrdnou.

3. Provázky na vajíčkách napatinujeme tmavě hnědou barvou: štětec lehce namočíme do barvy, otřeme ji do hadříku a pak štětcem jemně otíráme hrany provázků po celém povrchu vajíček, abychom nezakryli žlutý a světle hnědý základní nátěr.

4. Vajíčka dále ozdobíme přes šablonu. Na houbičku naneseme štětcem malé množství hnědé (popř. bílé) barvy, šablonu pevně prsty přitiskneme na skořápku a motiv přes šablonu natupujeme. Je důležité pracovat pouze s malým množstvím barvy, aby přebytečná barva nezatekla pod šablonu.

5. Párátkem nebo seříznutou špejlí vajíčka dozdobíme drobnými tečkami – nejdříve na žlutých skořápkách hnědými.

6. Na vajíčkách vytvoříme bílou patinu stejným způsobem jako hnědou v předchozím bodě. Ve výsledku bude základní žlutá a tmavě hnědá barva prosvítat přes obě následující. Nakonec všechna vajíčka dozdobíme bílými tečkami a celé zdobení zafixujeme bezbarvým lakem.

Celý článek najdete v dubnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio