Jak pěstovat houby v samozavlažovacím truhlíku

15. říjen 2013
Rada pro tento den

V zahradnické prodejně koupíme balík již hotového substrátu s prorostlým podhoubím, substrát vložíme do samozavlažovacího truhlíku tak, aby ležel na knotech procházejících dnem a za týden nebo za dva už můžeme sklízet.

Nejvhodnější je hlíva
Mycelium vroste do knotů a podle potřeby si samo začne odebírat vodu ze zásobníku pod truhlíkem. Začátečníkům lze doporučit pěstování hlívy ústřičné, protože nejsnadněji roste a rychle vytváří velké množství plodnic. Je dobré vybrat druh hlívy podle teploty v pěstitelském prostoru, požadavky na pěstování jsou vždy uvedeny v návodu přiloženém k substrátu. Podobně snadno roste i houba šii–také, která má teplomilné i chladnomilné variety.

Důležité jsou podmínky
Tímto způsobem můžeme houby pěstovat i na chatě nebo na chalupě, aniž bychom je museli přes týden kontrolovat, o víkendu jen dolijeme vodu. Na jaře a na podzim mají houby stejné podmínky, jako ve volné přírodě, v zimě a v létě jim musíme vhodné podmínky vytvořit, zejména jim dopřejeme vyšší vlhkost vzduchu i substrátu. Žampiony rostou ve tmě, plodnice ostatních hub potřebují denní světlo nebo alespoň osm hodin umělého osvětlení každý den.

Jak jinak
Můžeme vyzkoušet i jiný způsob pěstování, který je sice časově náročnější, ale zase slibuje vyšší úrodu. Zakoupenou sadbu hub vložíme do otvorů vyvrtaných ve špalcích listnatého dřeva, které položíme na knoty, aby je vzlínající voda udržovala stále mokré. Plodnice ze zakoupeného substrátu v samozavlažovacím květináči sice rychle vyrostou, ale půjde jen o malou produkci. Pokud bychom chtěli produkci zvýšit, můžeme substrát pěstovat na větší ploše ze skelné laminovací tkaniny o hustotě 350 g/m, která se prodává v obchodech.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio