Jak pěstovat mrkev a černuchu damašskou

11. březen 2014
Rada pro tento den

Při výsevu mrkve je důležitá volba pozemku, odrůdy a hustota výsevu. Rozhodně nevysévejte příliš hustě, protože byste sklidili kořeny niťovité, všelijak pokroucené a poškozené škůdci.

Mezi řádky nechte 25–30 cm, abyste mohli mrkev pravidelně pohodlně okopávat. Semena mrkve jsou poměrně malá, gram osiva jich obsahuje 800–900. Na každý čtvereční metr by mělo přijít jen asi půl gramu osiva.

Abyste dodrželi správný výsevek, doporučuji promíchat osivo mrkve s dvojnásobným množstvím suchého jemného písku. Vysévejte do hloubky asi půl centimetru a řádky po zahrnutí přimáčkněte.
Pokud zjistíte, že výsev je po vzejití příliš hustý, rostlinky vyjednoťte na vzdálenost nejméně pět centimetrů.


Zkuste pěstovat černuchu damašskou
(Nigella damascena)

Je to rychle rostoucí, vzpřímená letnička do skupinové výsadby. Používá se pro řez květů a zejména pro nafouknuté tobolky, které se na stvolech tvoří po odkvětu. Tyto usušené tobolky jsou velmi dekorativní a tvoří zajímavý doplněk suchých vazeb.

Pěstování černuchy je snadné, letničku vysévejte zásadně přímo na záhon brzy z jara (možný je i výsev podzimní), protože semena klíčí v chladu. Rostlina upřednostňuje slunné a sušší stanoviště. Vedle tradiční odrůdy Persian Jewels se světlými tobolkami byla v loňském roce do sortimentu zařazena novinka, odrůda Cramer´s Plum, která má výrazně tmavě bordó zbarvené „měchýřky“.

Obě odrůdy se velmi dobře barevně doplňují a jsou okrasou všech vazeb. Tobolky i květy lze využít i v čerstvém stavu jako vhodný doplněk živých kytic. Černucha je nenáročná na půdní podmínky, snese i přísušek a polostín. Rostlina je ideální především pro začínající pěstitele, podaří se ji vypěstovat opravdu každému. Vzhledem k poměrně velké násadě květů a následně tobolek stačí vysít menší množství semen.

Celý článek najdete v březnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.