Jak pěstovat rybízy
Rybíz je poměrně stará kulturní rostlina. První zmínky o ní pocházejí již ze 14. století, kdy se pěstoval především černý rybíz a to jako léčivá rostlina.
Více se rybízy začaly prosazovat v 16. století, u nás nejprve v klášterních zahradách. Černý rybíz je částečně cizosprašný, zatímco odrůdy červeného a bílého rybízu jsou samosprašné, přesto je lepší vysazovat alespoň dvě současně kvetoucí samosprašné odrůdy.
Jak pěstovat různé odrůdy
Všechny druhy a odrůdy rybízu jsou hmyzosnubné. Červené a bílé rybízy vyžadují vlhčí, hlinité, hlinitopísčité a písčitohlinité půdy.
Nejlépe rostou v kyselejších půdách (pH 5,5–6,5). Dobře se jim daří ve středních a vyšších polohách (400–800 m n. m.) s průměrnými teplotami 6–8 °C a průměrnými ročními srážkami 500–700 mm. V teplejších a sušších oblastech musíme zajistit rybízu závlahu.
Naopak černé rybízy jsou méně náročné na půdní vlhkost, dobře se jim daří i na lehčích, výhřevných, ale humózních, neutrálních až slabě zásaditých půdách. Vhodné jsou polohy v nadmořských výškách do 350 m s ročními průměrnými srážkami 450–550 mm a s průměrnými teplotami 7–9 °C.
Nejčastějším pěstitelským tvarem je pravokořenný keř. Keře rybízu vysazujeme na podzim, kdy jim pouze zkrátíme kořeny. Keře vysazené v tomto období využívají zimní vláhu a mnohem intenzivněji rostou, než sazenice vysazené na jaře.
Keříky sázíme v rozestupech 1–1,5 m do řad vzdálených 3 m od sebe, a to o 10 cm hlouběji, než rostly ve školce. Hlouběji zasazené keře pak přirozeně vytvoří větší množství kořenů a budou se i bohatejí větvit.
Na jaře keře prořežeme
V koruně ponecháme 3-5 výhonů, které zakrátíme na 2–3 očka. Plodonosný obrost má životnost 6–8 let, v tomto období musíme přestárlé větve postupně obměňovat za mladé. Celková životnost keřů bývá kolem dvaceti let.
Celý článek najdete v časopisu Receptář.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.