Jak používat léčivky jitrocel větší a lopuch větší

4. červenec 2014
Rada pro tento den

Jitrocel větší je nejhojněji se vyskytujícím jitrocelem, který roste na živinami bohatších místech i jako plevel v zahradních trávnících.

Nálev z listu pomáhá léčit záněty průdušek a močového měchýře, pomáhá i při průjmech či gastritidě. Zevně jitrocel pomáhá hojit řezné rány, bodnutí či kožní záněty.

V minulosti bylináři rány léčili nejprve jitrocelem větším, jehož široké listy ránu dokonale vyčistí a zbaví hnisu. Potom přikládali jitrocel kopinatý, který ránu zacelil.

Noční rosa nebo dešťová voda přes noc v listech uvolní určité látky a vytvoří tak macerát, kterým si můžeme vyplachovat unavené oči, tento výplach může pomoci i při lehčích očních zánětech.

Semena jitrocele obsahují sliz, jenž bobtná ve střevě a působí tam jako šetrné projímadlo, kterým můžeme nahradit dovážený prostředek Psyllium, připravený z jiného druhu jitrocele Plantago afra.

Lopuch větší (Arctium lappa)

Roste hojně na neudržovaných plochách, rumištích, loukách a lesních pasekách. Užíváme především odvar, prášek a lihovou tinkturu z kořene.

Při vnitřním užití lopuch odstraňuje škodlivé zplodiny z těla, má močopudné účinky, léčí záněty močové trubice, pomáhá při revmatismu a také při cukrovce, neboť obsahuje velké množství polysacharidu inulinu.

Při zevním použití patří kořen lopuchu k nejlepším bylinám v dermatologii, pomáhá například při lupénce, ve vlasové kosmetice odstraňuje lupy, mast z kořene pomáhá při těžším revmatismu.

Prášek z kořene posiluje organismus, používáme jej při rekonvalescenci po těžkých nemocech a po operacích v dávkování půl čajové lžičky dvakrát denně. Odvar nebo prášek z lopuchových semen má také antibakteriální, antimykotické, projímavé a močopudné účinky.

Čerstvě naklepané listy přikládáme na pohmožděniny a špatně se hojící rány.

Celý článek najdete v časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.