Jak snížit náklady na topení?

12. září 2013
Rada pro tento den

Pokud se teprve rozhodujeme pro stavbu nového domu, jsme v jednodušší situaci. Po dohodě s odborníkem na vytápění si můžeme vybrat tu z našeho pohledu nejpřijatelnější variantu a šetřit náklady na vytápění můžeme i samotným projektem domu.

Základem je důsledné a kvalitně provedené zateplení, přiměřená velikost domu, jeho co nejjednodušší tvar a správná orientace ke světovým stranám.

Zateplení domu
Pokud vlastníme starší domek, měli bychom v první řadě vyřešit jeho zateplení, které by mělo zahrnovat i případnou výměnu zastaralých oken. To je nejefektivnější a nejrychlejší způsob, jak na vytápění ušetřit – úspora se totiž projeví okamžitě. Teprve poté bychom měli řešit, čím vlastně budeme topit. Zcela klíčový je přitom výpočet tzv. tepelné ztráty domu a úvaha, jaký bude provozní režim vytápění. Výpočet zahrnuje spoustu faktorů, a v žádném případě se nerovná pouhé podlahové výměře. Vytápění pak bude ekonomické pouze v případě, že zdroj tepla bude spíše poddimenzovaný a doplněný přídavným zdrojem, který zapojíme pouze v období největších mrazů.

Za topení ušetříme také tím, že nebudeme přetápět. Podle odborníků je optimální teplota v obytných místnostech 21 °C, v ložnici ještě méně. Při snížení teploty vytápění o 2 °C ušetříme při podlahové ploše 70 m2 více než 3000 Kč ročně!

Výběr druhu vytápění
Pokud jde o výběr druhu vytápění, bude možná znít překvapivě, že při dlouhodobém porovnání nákladů na různé druhy vytápění (plyn, elektřina, uhlí, dřevo, biomasa, tepelné čerpadlo), se tyto náklady nijak zásadně neliší. Kromě ceny paliva je totiž do nákladů nutné zahrnout i náklady na pořízení zdroje a náklady na údržbu a pravidelný servis. Existuje jediná výjimka, kdy jsme majiteli lesa a topíme dřevem, to pak budeme topit výrazně levněji.

Další informace najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.