Jak správně čistit zuby

27. leden 2014
Rada pro tento den

Také pro chrup platí, že je lepší problémům předcházet. Výhodou je, že základní prevence je relativně jednoduchá – zuby a ústní dutinu je třeba zbavit mikrobiálního povlaku.

Tzv. plak je směs zbytků potravy a množících se bakterií, jež přeměňují cukry na kyseliny. Ty naleptávají zubní sklovinu a mohou tak způsobit vznik zubního kazu. Plak ovšem nepokrývá jen zuby, ale i dásně. Umožňuje přežívání bakterií, které způsobují záněty dásně v okolí zubů a jejichž následkem může být například obávaná parodontóza.

Pro velké i malé
Zubní lékaři dospělým nejčastěji doporučují vibrační metodu:
Kartáček nasadíme zhruba v úhlu 45° na začátek zubu v dásni. Velmi malými kroužky, spíše chvěním, kartáčkem pohybujeme směrem ke konci zubu, kde nakonec setřeme plak.
Čistíme jednotlivé zuby, a to také z vnitřní strany, nakonec vyčistíme kousací plošky. Poté následuje dočištění mezizubním kartáčkem, případně dentální nití.
Pro malé děti se doporučuje jednodušší metoda – stírací pohyb kartáčku v dlouhé ose zubu „od červeného k bílému“.

Čistit bychom měli nejen zuby
Stomatologové doporučují čistit si zuby nejlépe po každém jídle. A zdůrazňují, že zapomínat bychom neměli ani na vyčištění jazyka. Ten může být zásobárnou bakterií. Například po konzumaci sladkostí se cukr dostane do chuťových pohárků na jazyku, které mohou dosahovat hloubky až jednoho centimetru. Ještě několik hodin se z nich cukr může uvolňovat do ústní dutiny a reagovat s bakteriemi. Při ranním a večerním čištění zubů bychom proto měli odstranit i povlak z jazyka.
Pozor však na agresivní kyseliny obsažené například v citrusových plodech nebo šťávách. Zuby bychom neměli čistit bezprostředně po jejich konzumaci — mechanické dráždění kartáčkem by mohlo situaci ještě zhoršit.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio