Jarní prořezávka a hnojení keřových růží

17. duben 2014
Rada pro tento den

Jak probudit růže, které úspěšně přečkaly zimu, do ještě větší krásy? Hnojením i řezem, který se však u různých skupin liší. Jaký způsob řezu potřebují růžové keře?

Starostliví pěstitelé mají od podzimu růže přihrnuté nebo zasypané kompostem, případně drcenou kůrou. I když se půda sléhá, pokud jsme nějaký materiál na záhon na podzim přivezli, musíme jej z větší části nyní zase odvézt.

Je docela důležité, kdy úklid v růžích děláme. Jakmile to jarní počasí dovolí, je hlavně na záhonech správné z větší části keře motykou odkopat.

Jakmile začne růže z oček rašit, lze poznat, co je na rostlině živé, co řezat a co ne. Neřežeme za mrazu, protože křehké dřevo se lehce zalomí a růže může z řezných ploch dále namrznout.

Předjarní řez
Provádíme obvykle v polovině března, se někdy označuje také jako řez základní. Je opravdu nejdůležitější pro velikost keře i intenzitu kvetení.

Vystříháme větve nalomené, suché, třeba i jen do poloviny pomrzlé. Stříháme kolmo 5 až 8 mm nad očkem, které by mělo u hustých růží směřovat ven a u převislých nahoru. Někdy tím také naše práce končí, protože z růže zbyl jen malý pahýl u země.

Pokud je ovšem na něm alespoň jediné zdravé očko, rostlina žije a rychle doroste do obvyklé velikosti. Když máme na keři už jen zdravé dřevo, vystříháme ještě větvičky vysloveně slabé.

Většina růží je očkovaná v kořenovém krčku
Často se v okolí keře snaží prorůstat planá podnož, jejíž větvičky jsou tenčí, zelené a později s drobnými listy. Musíme je odstranit, kdykoliv se objeví (i později v létě).

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio