Ježci v zimě spí a občas se probudí. Potřebují pomoc?

30. prosinec 2013
Rada pro tento den

Zimu ježek přečkává ve stavu hibernace, pravém zimním spánku, kdy jeho tělesná teplota poklesne na pouhých 5°C a tělesné funkce se zcela zpomalí. Aby úspěšně přezimoval, musí v říjnu vážit nejméně 400g. V listopadu by měl by vážit nejméně 600 g.

Setkání s bodlináčem
Potkáme-li ježka uprostřed zimy, potřebuje záchranu v každém případě. Správně bychom chráněné zvíře ho měli svěřit stanici pro handicapované živočichy či některé pobočce Českého svazu ochránců přírody. Adresář členských i přidružených stanic tzv. Národní sítě pro handicapované živočichy uvádí na svých stránkách Český svaz ochránců přírody. Nejbližší záchrannou stanici najdete rychle i na stránkách www.zvorevnouzi.cz.

Jak se o něj postarat
Přesto mnoho lidí volí pomoc domácí, zde je však důležité ježkům poskytnou opravdu vhodné podmínky i stravu:
Ježkovi připravíme domek na spaní o základně 30 cm a vysteleme ho senem, slámou či natrhaným papírem. Potřebuje i výběh. Mláďata lze ubytovat společně, ale každé musí mít místo na spaní a svou misku na jídlo. Malým ježkům, vážícím pod 300 g, je nejlépe při teplotě kolem 18-20°, větší vyhledávají chlad – kolem 13-15°. Až se ježek dostatečně dokrmí, nastane čas pro zimní odpočinek. Potřebuje k tomu teplotu kolem 5 °C a naprostý klid. Vodu a kousek trvanlivé potravy pro jistotu ponecháme před domečkem.

Čím krmit?
Ježkům nikdy nedáváme mléko! Způsobilo by jim vážné trávicí problémy. K dispozici musí mít pouze stále čerstvou vodu. Ježek je především hmyzožravec, jeho přirozenou potravu mu dobře vynahradíme syrovým, libovým hovězím a drůbežím masem. Doplnit ho v malém množství můžeme neslanou vařenou rýží, ovesnými vločkami, vejcem, případně velmi malým kouskem nenadýmavé zeleniny nebo ovoce. Vhodné jsou i kvalitní kočičí či psí granule a konzervy, avšak bez rybího masa. Zpestření v podobě suchých granulí či vařeného drůbežího krku procvičí žvýkací svaly a zuby. Ježka krmíme večer (opravdu malého i ráno). V březnu či dubnu se ježek probudí. Začneme ho opět krmit, a když se dostatečně posilní, je načase vypustit ho do přírody. Asi v polovině dubna, večer za pěkného počasí.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.