Největší kapela handicapovaných hudebníků učila Londýňany hymnu proti konci světa

23. červenec 2012

Kapela The Tap Tap přijela zbavit Londýn předolympijského stresu a také naučit britské publikum hymnu proti zkáze světa s názvem „Konec světa – zrušeno“.

Kapela The Tap Tap přijela v rámci turné po Českých centrech tentokrát do Londýna, jenž žije přípravami na olympiádu, která bude zahájena právě za týden
Olympijská pochodeň shodou okolností probíhala ve stejný den jen ve vzdálenosti několika minut chůze od místa koncertu. V koncertním sále Jerwood Hall, který provozuje v bývalém kostele Sv. Lukáše Londýnský symfonický orchestr, uvedla kromě jiného song „Konec světa – zrušeno“ v anglické verzi. Koncert byl jedním z vrcholů Czech Open 2012, české kulturní sezóny v Londýně, která začala v britské metropoli již v březnu letošního roku a uzavře se s koncem Olympijských her.

Koncert skupiny The Tap Tap na 47. MFF Karlovy Vary

Londýnské ulice se zaplňují sportovci
Centrum zdobí olympijské kruhy a národní týmy připravují program pro návštěvníky letních olympijských her. Před slavnostním otevřením Českého domu během LOH 2012 se v rámci doprovodného programu, který podporuje mj. i Magistrát hl. m. Prahy a pořádá jej londýnské České centrum ve spolupráci s Českým olympijským výborem a dalšími partnery, koná celá řada akcí pro širokou veřejnost. Koncert The Tap Tap byl součástí populárního pouličního festivalu Whitecross Street Party a byl posledním velkým veřejným programem před otevřením Českého domu dne 27. července. „Byli jsme s koncertem velice spokojeni, ukázalo se, že publikum pochopilo snahu souboru svoji hudbou vyjádřit a předat radost ze života, pozitivní energii a nadšení a ztotožnilo se s pozitivní myšlenkou, kterou město Praha vyslalo do Londýna,“ uvedla Nora Dolanská z Magistrátu hl. m. Prahy.

Mikulášský koncert skupiny The Tap Tap v Opeře, Tomáš Hanák

Vrchol kulturní sezóny
„Není sporu o tom, že toto velmi úspěšné a divácky skvěle přijaté vystoupení The Tap Tap bylo jedním z vrcholů naší půlroční kulturní sezóny. Londýnská olympiáda má motto inspirace nastupujícím generacím a těžko bychom hledali v českém živém umění další projekt, který tak dobře tuto ideu a hodnoty ztělesňuje lépe než tento mimořádný soubor. Navíc, jejich vystoupení je především dobrá muzika, je zábavné a bezprostřední a náročné londýnské publikum to dokáže dobře poznat a ocenit,“ řekl Ladislav Pfimpfl, ředitel Českého centra v Londýně.

Mikulášský koncert skupiny The Tap Tap v Opeře

Kapela přijela zbavit Londýn předolympijského stresu a také naučit britské publikum hymnu proti zkáze světa s názvem „Konec světa – zrušeno“
Poprvé zazněla hymna na Mikulášském koncertě ve Státní opeře v Praze. Tap Tap ji zahráli také v Českém centru v Bratislavě. Londýn je prvním zahraničním městem, které měla kapela možnost „zachránit“ před koncem světa anglickou verzí písničky. Její text, jehož autorem je Tomáš Hanák, přeložil do angličtiny Jiří Ornest: „End of the world – cancelled“. Další verze vznikne v ruštině a bude uvedena v Českém centru v Moskvě, v říjnu 2012. Návštěvníci Jerwood Hall viděli i jinou novinku, klip „Řiditel autobusu“ s anglickými titulky nebo specialitu repertoáru Tap Tap, hit Michaela Jacksona přepsaný do české verze „Black and White“. „My rádi přidáme několik hitů navíc, když už jsme letěli tak daleko“, povzbudil publikum moderátor Ladislav Angelovič, a kapela díky bouřlivému potlesku prodloužila své vystoupení o songy „Always Look on the Bright Side of Life“ od Monthy Python a právě „Black and White“, kterou zpívá kapelník Šimon Ornest.

The Tap Tap, United Islands

Spokojenost kapely
„Jerwood Hall mě naprosto nadchla svou koncepcí moderního kulturního prostoru v interiéru historicky unikátního kostela. Mám také velkou radost z toho, že mikrobus, který jsme získali díky pořadu Reportéři ČT, nám umožnil velkou svobodu a samostatnost při cestování do Londýna a zvláště po městě samotném. V kombinaci s partnerskou podporou British Airways jsme se v Británii cítili jako zcela samostatné a suverénní hudební těleso,“ řekl Šimon Ornest, kapelník The Tap Tap.

Koncert skupiny The Tap Tap a předání daru pro Jedličkův ústav, Jakub Čížek a Jiří Bartoška

Kapela TheTapTap
The Tap Tap (www.thetaptap.cz) je kapela tělesně postižených studentů a absolventů škol pražského Jedličkova ústavu, kterou v roce 1998 založil a dodnes vede Šimon Ornest. The Tap Tap pravidelně vystupují na velkých i menších českých festivalech, zahrají si například i na firemních večírcích a také díky spolupráci s Českými centry vyráží do zahraničí (Madrid, Varšava, Brusel, Lucembursko, Londýn a v září 2012 Moskva). Mezi poslední velké úspěchy patří například nové CD „Párty Na Kolečkách“, nebo již podruhé vyprodaný mikulášský koncert ve Státní opeře vysílaný v přímém přenosu na ČT1. Osvětový klip "Řiditel autobusu" získal 1. cenu poroty i diváků v soutěži Zlatá pecka a 2. místo v soutěži Louskáček 2012. V současné době se The Tap Tap připravuje na celostátní benefiční akci a happening s názvem "Koncert proti konci světa".

autor: Lucie Šplíchalová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.