Několik receptů na prostředky pro zdraví a krásu z kopřiv

2. červenec 2014
Rada pro tento den

Salát připravíme snadno. Mladé listy kopřivy nařežeme na drobné kousky, vložíme do misky, přidáme nadrobno nakrájenou cibulovou nať, petržel a kopr.

Vše zalijeme troškou rostlinného oleje a promícháme. Salát můžeme dochutit solí či pepřem.

Krémová polévka

Do hrnce s vodou nadrobno nakrájíme asi 0,5 kg brambor a vodu přivedeme do varu.

Důkladně omyté kopřivy (asi 15–20 mladých výhonů) spaříme vřelou vodou, nadrobno je nakrájíme a zlehka osmahneme na rostlinném oleji (asi 2 minuty) a poté je přidáme k vařícím se bramborám (asi 7–10 minut před uvařením brambor).

Mezitím na pánvi krátce osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev a podrcený vavřínový list a přidáme k bramborám a kopřivám.

Přilijeme 100 ml s rozmíchanou lžící mouky, vše podle chuti osolíme a důkladně zamícháme a polévku chvíli povaříme. Na talíři můžeme podle chuti do polévky přidat natvrdo uvařené vejce a smetanu nebo majonézu.

Kopřivový čaj

Můžeme ho připravovat z čerstvých i sušených listů (asi 5 čerstvých listů či 1 lžíce sušených na jeden šálek čaje).

Listy zalijeme horkou vodou a necháme je asi 15 minut luhovat. Kopřivový čaj pomáhá při chřipce a nachlazení, při léčbě jaterních a žlučových potíží, cukrovky či při střevních a žaludečních problémech.

Vlasová tinktura

Podporuje růst a vitalitu vlasů. Připravíme ji z kořenů sklízených na jaře nebo na podzim.

Kořeny nakrájíme na drobné kousky, naplníme jimi sklenice, zalijeme 35–45% alkoholem a necháme je 14 dní luhovat (lahvičku každý druhý den protřepeme).

Výluh slijeme do tmavé skleněné láhve a tinkturou si můžeme každý den masírovat pokožku hlavy.

Celý článek najdete v časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.